Het geheim van Württemberg

Wijngoed van de maand: Weingut Wachtstetter

Tijdens een wijnbeurs in het voorjaar van 2019 leerden wij Annette Wachtstetter kennen. We waren meteen overdonderd door de kwaliteit van haar wijnen. De muskattrollinger rosé viel meteen in de smaak. Een rosé zo eigenzinnig en smaakvol. Zoiets hadden we nog nooit geproefd. Sindsdien is de Muskattrollinger rosé van Wachtstetter van vaste waarde in onze collectie. Een groot aantal wijnliefhebbers deze wijn inmiddels ontdekt, mede doordat deze wijn in de grote rosé test 2021 van de NRC  2e werd met veruit de beste prijs/kwaliteit verhouding. Omdat we elke wijnboer die we vertegenwoordigen persoonlijk bezoeken, stond Weingut Wachtstetter uit Württemberg bovenaan ons lijstje. Maar toen kwam corona. Ineens was het helemaal gedaan met onze werkbezoeken aan wijnbedrijven in Duitsland. Erg jammer, want dit is toch wel één van de leukste aspecten van het importeren van wijn. Toen vorig jaar juni de maatregelen versoepeld werden hebben we meteen een afspraak gemaakt voor een werkbezoek aan Rainer en Annette Wachtstetter. Dit bezoek was één van de leukste ontmoetingen in onze Dokter Maler loopbaan en duurde de hele dag in plaats van de geplande twee uurtjes. De rode wijnen zoals trollinger, lemberger, samtrot en spätburgunder waren verbluffend goed, en ook hun riesling was uitstekend. 

Het aandeel van wijncoöperaties ligt in Duitsland nergens zo hoog als in Württemberg. In vergelijking met de overige wijngebieden van Duitsland mag je misschien wel zeggen dat hier de ontwikkelingen wat trager gaan dan elders. Er zijn echter een aantal wijngoederen die zelfstandig aan de weg timmeren en zeer innovatief en vernieuwend bezig zijn. Weingut Wachtstetter is één van deze bedrijven. Rainer Wachtstetter nam samen met zijn vrouw Annette in 1987 het bedrijf over van zijn ouders. Hij heeft zich toegelegd op de typisch Württembergse druivenrassen als lemberger, trollinger, samtrot en muskattrollinger. Zijn wijnen hebben structuur zonder dat ze zwaar aandoen. Rainer staat bekend om zijn rode wijn maar het wit en de rosé doen hier zeker niet voor onder. Wachtstetter maakt sinds 2002 deel uit van Junges Schwaben. Een groep innovatieve jonge Winzer talenten. https://www.jungesschwaben.de/   Daarnaast is hij lid van de VDP en staat als 4 sterren wijngoed beschreven in de Eichelmann, de Duitse wijnbijbel. De familie Wachtstetter werkt al een aantal jaar biologisch en dit jaar zijn ze officieel bio-gecertificeerd.  

Om de wijnen van dit prachtige wijngoed te leren kennen hebben we twee mooie pakketen samengesteld.

Wachtstetter Kennismakingspakket van €74,90 voor €69,95

( vul je bestelling aan tot €95 en de verzending is gratis)

Wachtstetter premium wijnpakket van €137,60 voor €131,95 (gratis verzending)


Württemberg het onontdekte Duitsland

Württemberg ligt in zuid Duitsland neemt qua omvang plaats vier in onder de Duitse wijngebieden. Rode druivenrassen domineren. Ruim 70% van de wijnen is rood. De bekendste rode wijn uit Württemberg is gemaakt van de trollinger druif die ook wel de nationale drank van de Württembergers genoemd. Zij drinken hem graag bij een vesperteller met vleeswaren. Maar ook schwarzriesling, lemberger en spätburgunder zijn belangrijke druivenrassen. De samtrot druif komt zelfs alleen maar in Württemberg voor. De wijngaarden liggen rondom de rivier de Neckar.

Württemberg is een rijk gebied. Met grote bedrijven als Mercedes, Porsche en Bosch is de welvaart hier groter dan andere delen van Duitsland. Bij wijnbedrijven uit dit gebied wordt de meeste wijn regionaal verkocht. Vandaar dat het zoeken naar andere afzetmogelijkheden nooit echt noodzakelijk is geweest. Daarom is Württemberg in vergelijking minder bekend dan andere Duitse wijngebieden. Dit maakt dat er in Württemberg op wijngebied nog veel te ontdekken valt. Ook de prijs/kwaliteitverhouding ligt hier op een zeer aangenaam niveau. Zo vindt je hier in het hogere segment Grosses Gewächs VDP wijnen voor zeer acceptabele prijzen


Goût de Pétrol

Zoals bekend kan riesling als geen andere witte druif prima ouderen. Vooral de exemplaren met wat restzoet kunnen decennia lang rijpen. De frisse knisperende zuren en de fruitaroma’s maken in de loop van de tijd plaats voor wat rijpere tonen. De wijn wordt wat zachter en ruikt onder andere naar ingelegd citrusfruit, rozijnen en amandelspijs. Een typische kenmerkende geur die bij oudere rieslingwijnen ook vaak naar boven komt is een vleugje diesel of petroleum. Dit wordt in Frankrijk “goût de pétrol” genoemd. Rieslingliefhebbers zijn hier dol op. Nu is het natuurlijk lastig om gerijpte riesling te vinden en zelf riesling jarenlang bewaren vergt ook de nodige discipline. Goût de pétrol komt ook voor in jongere rieslingwijnen. Dit wil wel eens voorkomen in extreem warme jaren en heeft te maken met hittestress tijdens het groeiseizoen. Dit wordt door sommige wijnboeren als een fout in de wijn beschouwd. Fout of geen fout, er zijn veel liefhebbers die dit heerlijk vinden.

Tijdens ons bezoek aan onze bevriende wijnboer Daniel Vollenweider in November was hij net bezig met het opruimen van zijn kelders. Hij liet ons een aantal oudere jaargangen proeven en vooral de Vollenweider Goldgrube Riesling Spätlese feinherb 2014 en de dessertwijn Vollenweider Wolfer Goldgrube Riesling spätlese 2003  vielen bij ons erg goed in de smaak. Na enig overleg hebben we een aantal van deze wijnen over kunnen nemen. We zij erg blij dat we nu ook een mooie gerijpte riesling uit de Moezel kunnen aanbieden.

Vollenweider Goldgrube Riesling Spätlese feinherb 2014 


Leeftijdscontrole en verzendkosten

Vorig jaar heeft onze overheid besloten dat alcoholische dranken niet meer verzonden mogen worden zonder leeftijdscontrole. Hoewel iedereen binnen onze klantenkring in de vorige eeuw geboren is, zijn we helaas verplicht hier aan deel te nemen. Dit houdt in dat de bezorger je om een legitimatie kan vragen tijdens het afleveren van jouw wijnpakket. De neerzet-toestemming is daarom niet meer mogelijk. Wel kun je via track&trace het moment van bezorgen zelf bepalen. Door deze leeftijdscontrole zijn de tarieven van onze vervoerder gestegen. We hebben de verzendkosten daarom moeten verhogen naar €7,50 euro. Gratis verzenden geldt nu bij bestellingen boven €95. Wij vinden dit erg vervelend maar zijn helaas toch genoodzaakt deze prijsverhoging door te voeren.