Avontuurlijk

Welkom bij ons wijnbericht,

Na dry Januari introduceren we zoals beloofd onze nieuwe wijnboer van de maand. Daarnaast presenteren we graag de “Abenteuer” wijnen van Johannes Forster. Een avontuurlijke wijnproeverij met drie rieslings van verschillende wijnbergen.


Weingut Eckehart Gröhl, wijnboer van de maand!

Tijdens ons laatste bezoek aan prowein in Dusseldorf hebben we kennis gemaakt met de wijnen van Franciska en Johannes Gröhl. Wij waren hiervan erg onder de indruk en blijkbaar niet de enige. Bij het Duitse vakblad Vinum is Gröhl uitgeroepen tot “Aufsteiger des Jahres” en bij Fallstaff tot “newcommer of the year”. Na een prettig gesprek bleek er een goede klik te zijn voor een nieuwe samenwerking. Uiteindelijk heeft dit door ruimtegebrek aan onze kant nog tot oktober geduurd totdat de wijnen daadwerkelijk in ons magazijn stonden.

In het plaatsje Weinholheim in Rheinhessen wordt al sinds1625 door familie Gröhl wijn gemaakt. Dit inmiddels door de 13e generatie. Met 25 hectare in beroemde wijngaarden als de Roter Hang, Niersteiner Pettenthal, Oppenheimer Sacktträger en de Niersteiner Hölle heeft men een enorm potentieel in handen. Op diverse specifieke bodemsoorten als Rotschiefer, Kalkstein en Lössmergel zijn diverse druivenrassen aangeplant waarvan riesling (42%) de boventoon voert. Wij waren erg onder de indruk van de Gröhl Dalheimer Frühburgunder trocken 2019   Gröhl Sauvignon Blanc trocken 2021 Gröhl Niersteiner Weißer Burgunder “Kalkstein” 2021  Gröhl Scheurebe trocken 2021  Gröhl Spätburgunder trocken 2019 . Stuk voor stuk wijnen met finesse en een eigen identiteit. De rieslings van Gröhl zijn trouwens nog niet toegevoegd aan ons assortiment, maar dat zal naar verwachting niet lang meer duren.

Johannes had aanvankelijk aspiraties als profvoetballer, maar na een blessure koos hij uiteindelijk toch voor de wijn en is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de kelder en de wijngaard. Zijn zus Franciska bestiert het marketingtechnische gedeelte. Samen doen zij dit als twintigers enorm goed en hebben het bedrijf weer nieuw elan gegeven. Dat proef je terug in de wijn!  Met name de prijs/kwaliteit verhouding is erg goed bij hun wijnen

Vanaf 2022 wordt er in de wijngaard volledig biologisch gewerkt en vanaf 2025 mogen de wijnen Gröhl ook officieel als biologisch worden verkocht.

Maak ook kennis met de wijnen van Johannes en Franciska Gröhl en bestel een proefpakket.

Kennismakingspakket Gröhl  nu van €73,70 voor €67,95 (vul je bestelling aan tot €95 en betaal geen verzendkosten)


Een riesling Avontuur

Van Johannes Gröhl uit Rheinhessen naar de inmiddels bekende Johannes Forster uit de Nahe. Sinds enige tijd heeft Weingut Forster de zogenaamde “Abenteur weine” in hun assortiment. Het idee hierachter was om aan te tonen hoe de smaak riesling wordt bepaald door zijn terroir. Johannes heeft van drie verschillende wijngaarden drie rieslings gemaakt en deze in de kelder spontaan laten vergisten. Het proces in de kelder was voor alledrie de wijnen identiek. Het resultaat is verbluffend. Het is en blijft natuurlijk Riesling maar de smaak en het karakter van deze drie prachtige wijnen zijn echter totaal verschillend. 

Forster Riesling Seefahrer riesling 2020 bio/vegan

Wijnberg Laubenheimer Kartäuser, voormalig bekken van een groot meer, vandaar Seefahrer. Met name kiezel ondergrond. Zachte wijn, licht ziltig , kruidig en wat ananas. 11% alcohol en 5,5 gr restzoet tegenover 7,6 gr zuren.

Forster Riesling Bergsteiger 2020, bio/vegan

Wijnberg Laubenheimer Vogelsang. Steile stenige helling met oude stokken. Aromatisch, perzik, citrus, wat honing en kruidig . 12,5% alcohol en 5,3 gr restzoet tegenover 7,7 gr zuren.

Forster Wüstenwanderer Riesling 2020, bio/vegan

Wijnberg Dorsheimer Trolberg,  Een hoog vlak en zeer droog plateau met kiezel en löss. Sappig, appel, perzik, vijgen en iets ananas. 11% alcohol en 4,4 gr restzoet tegenover 7,2 gr zuren.

Een riesling avontuur  Drie prachtige biologische rieslings van €43,50 voor €39,95

(vul je bestelling aan tot €95 en betaal geen verzendkosten)


Prijsverhogingen

Wijnboeren kampen op dit moment met een enorm tekort aan flessen waardoor de prijzen door het dak gaan. Ook het transport is de laatste tijd stukken duurder geworden. Helaas lopen wij hier ook tegenaan. Sommige wijnen zijn daarom in prijs verhoogd.