Das Burgunder Wunder

Welkom bij ons wijnbericht. 

Met het pinksterweekeinde in het verschiet, deze keer aandacht voor twee rosé’s en de Duitse Pinot Grigio, oftewel Grauburgunder. Nu maar hopen op mooi pinksterweer.


Pinot of Burgunder

Riesling is onbetwist de nummer één druif van Duitsland. Toch is het aantal “Burgunder” wijnen de laatste 15 jaar enorm toegenomen. Mede door de klimaatverandering doen deze druivenrassen het erg goed in Duitsland en brengen prachtige wijnen voort. Qua totale aanplant zijn ze in Duitsland Riesling inmiddels voorbij. Waar men in de rest van de wijnwereld spreekt over pinot, heeft men het in Duitsland over Burgunder. Pinot Grigio is dezelfde druif als grauburgunder en zo heet Pinot Blanc in Duitsland Weissburgunder. Belangrijke burgunderrassen in Duitsland zijn Spätburgunder, Grauburgunder, Weissburgunder, Frühburgunder, Schwarzriesling maar ook bijvoorbeeld Chardonnay. Omdat deze druivenrassen steeds belangrijker worden in Duitsland, zullen we er een aantal de komende weken in de schijnwerpers zetten. Dit keer is dat de Grauburgunder.

Grauburgunder

Pinot Gris/ Grauburgunder  vind zijn oorsprong in de Bourgogne en kwam in de middeleeuwen vervolgens in Zwitserland, Duitsland en Hongarije terecht. In Duitsland werd de druif vernoemd naar koopman Johan Ruland uit de Pfalz. Hij vond deze “onbekende” druif in 1711 in een tuin en vermeerderde deze. In Italië maakte deze druif furore als Pinot Grigio. Inmiddels wordt dit internationale druivenras over de gehele wereld in veel wijngebieden plaatsen aangeplant.

De Grauburgunder, ook wel Ruländer genoemd, is een zogenaamde gris. Dat wil zeggen dat de druiven licht rood getint zijn. Bij een wat langere schilweking kun je daardoor ook heel duidelijk de wijn van een grauburgunder van die van een andere witte wijn onderscheiden. Grauburgunder neigt dan soms naar een hele lichte rosé. Hij wordt zowel op staal als op hout gevinifieerd en is in de regel droog met mooie frisse zuren en kenmerkt zich door een mooie kruidigheid. Typische aroma’s zijn tropisch fruit, peer, citrus en bij exemplaren met houtrijping komen daar de geur van rozijnen, amandelen en boter bij. Onder de naam Ruländer worden vaak wat volle en zoetere wijnen gemaakt.

Eén van de meest populaire wijnen op dit moment is Pinot Grigio. Naast chardonnay is dit één van de meest favoriete druivenrassen. Er worden prachtige frisse en kruidige wijnen van gemaakt. De meeste “Pinootjes” die wij echter in Nederland op een terras krijgen ingeschonken of in de supermarkt kopen wordt als bulk verbouwd in de Veneto en is vaak geen bijster interessante wijn. Wat veel mensen niet weten dat Grauburgunder uit Duitsland exact dezelfde druif is. Vaak wel wat duurder dan de €4,95 in de supermarkt maar dat verschil proef je dan ook dubbel en dwars.

Om je ook kennis te laten maken met de Duitse grauburgunder hebben we een zeer gevarieerd proefpakket samengesteld met zes zeer verschillende grauburgunder wijnen. Ontdek je favoriete “pinot grigio” uit Duitsland!

Proefpakket Duitse Grauburgunder nu van €75,55 voor €69,55

(vul je bestelling aan tot €95 en betaal geen verzendkosten)


Rosé

Na de aankondiging van de nieuwe jaargang van de alom bekende Wachtstetter Muskat-Trollinger rosé trocken 2022  is het weer hard gegaan met deze wijn. Ondanks het slechte weer van de laatste tijd was die in no time op. De nieuwe jaargang is dan ook geweldig goed gelukt. Dat belooft wat als het echt mooi weer wordt. We zijn deze week weer aangevuld vanuit Württemberg dus er is weer voldoende op voorraad.

Daarnaast hebben we van Weingut Gröhl een nieuwe rosé in ons assortiment die zeker ook het proberen waard is. Een prachtige blend van Cabernet Sauvignon, Merlot en Spätburgunder. Op aanvraag ook leverbaar in magnum Gröhl Sinnes Rausch Rosé trocken 2022