Das Burgunderwunder deel 2

Welkom bij ons wijnbericht.

Naast nog wat extra aandacht voor ons wijngoed van de maand pakken we deze keer uit met een aantal heerlijke rode “Burgunders” die uitblinken in prijs en kwaliteit. Tot slot hebben we een aantal mooie suggesties voor kerstcadeau’s en relatiegeschenken. 


Das Burgunderwunder!

Rode wijn uit Duitsland? Dat kan toch niet wat zijn. Dit zijn geluiden die van veel wijndrinkers ik helaas maar al te vaak hoor. Tot op heden is het ons echter telkens gelukt om deze mensen te overtuigen van de finesse en elegantie van Duitse rode wijn. Nee, het zijn geen zondoorstoofde primitivo’s of Rhône wijnen met hoge alcoholpercentages. Duitse rode “Burgunders” zijn vaak kruidig, aards en fruitig en hebben een fijne zuurgraad die de wijn een mooie complexiteit geeft. Daarnaast zitten ze vaak iets lager in de alcohol.

Het paradepaardje onder de Duitse rode burgunderwijnen is zonder twijfel de spätburgunder, en wordt in zo’n beetje alle Duitse wijngebieden aangeplant. In buurland Frankrijk staat deze druif met name in de Bourgogne aangeplant onder de naam pinot noir, van waaruit de druif in de middeleeuwen naar Duitsland kwam.Vandaar waarschijnlijk de Duitse naam burgunder. Er zijn zelfs aanwijzingen dat spätburgunder al in de 4e eeuw werd verbouwd. Er zijn tientallen burgunderklonen en we zien in Duitsland ook steeds meer wijnboeren die met Franse klonen werken en hun wijnen dan ook Pinot Noir noemen. Dit is een eigen keus, maar het gaat in alle gevallen om dezelfde druif. Door het hoge opleidingsniveau en buitenlandstages van jonge Duitse wijnboeren is de kwaliteit van spätburgunder de laatste dertig jaar enorm gestegen. Goed gemaakte Spätburgunders kunnen zich inmiddels meten met de topwijnen uit de Bourgogne. Het probleem met goede Franse Bourgogne is echter dat deze eigenlijk niet meer te betalen is. De Duitse variant is daarentegen een stuk aangenamer geprijsd. 

Naast spätburgunder komen er in Duitsland nog een aantal rode burgunderrassen voor, die je elders op de wereld niet vaak tegenkomt. Dit zijn de bijvoorbeeld frühburgunder, schwarzriesling en de samtrot. Duidelijk familie van, maar toch allemaal een tikkeltje anders qua smaak.

Om je eens goed kennis te laten maken met Duitse burgunders hebben we een mooi pakket samengesteld met negen zeer diverse wijnen die stuk voor stuk passen bij de tijd van het jaar en de daarbij horende gerechten en smaken. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidige frühburgunder op sinterklaasavond met wat pepernoten. Heel verrassend!

Proefpakket Duitse rode Burgunder    van €134,80 voor €119,90 (gratis verzending)


Nieuw in het Assortiment!

Deze week zijn onze schappen we weer aangevuld met de wijnen van Gröhl. Met het oog op de feestdagen hebben we het assortiment mede aangevuld met één van de topwijnen van dit prachtige bedrijf. Dit is nu zo’n typisch voorbeeld van een spätburgunder van Franse klonen. Ze noemen hem dan ook pinot noir. Een prachtige complexe wijn met hints van kers en veenbessen met een lange en kruidige afdronk. Deze wijn geeft menig Bourgogne pinot noir het nakijken, en dan hebben we het nog niet eens over de prijs. Deze wijn is een prima begeleider bij wildgerechten, stoofpotjes en rood vlees. Ter introductie krijg je deze week 15% korting op deze burgunder-topper van de steile wijngaarden van de Niersteiner Hölle. Zeer aanbevolen!

Niersteiner Hölle Pinot Noir 2018  deze week van €30,80 voor €26,20


Acham Magin, Wijngoed Van de Maand

Na alle rode wijnen willen we nog wat extra aandacht geven aan onze “Winzerin des Monats” Barbara Acham. Er zijn nog een paar pakketten (9 flessen) beschikbaar met de heerlijke wijnen van dit iconische wijnhuis. Biodynamische wijnen afkomstig van de beste wijngaarden rondom Forst en Deidesheim.

 

Herfstpakket Acham-Magin Bio (9 flessen) van 132,05 voor 119,95

De laatste flessen Pechstein GG 2016

Van de wereldberoemde wijngaard Pechstein uit de Pfalz zijn er nog een zeer beperkt aantal flessen Grosses Gewächs uit 2016 beschikbaar. Een absolute klasse riesling en inmiddels prachtig op dronk. Dit is een heel speciale wijn, wacht dus niet te lang want op=op.

Acham-Magin Riesling Pechstein VDP GG 2016 


Kerst en relatiegeschenken

De feestmaand komt er weer aan en we zijn inmiddels weer druk met het samenstellen van de diverse decembergeschenken. Wilt u dit jaar iets origineels als kerst-attentie weggeven? Neem dan contact met ons op. We hebben wellicht een aantal leuke en interessante suggesties.

Voor informatie neem contact met ons op via of bel met 0655704568