De slapende reus

Welkom bij ons wijnbericht,

Deze keer aandacht voor onze decemberwijnen, twee alcoholvrije winnaars, en ons wijngoed van de maand Kloster Eberbach, de bakermat van de Duitse wijnbouw. 


Op naar Kerst……

Nu de sint weer op zijn boot zit richting Spanje, kunnen we ons gaan opmaken voor de kerst. De tijd van samenzijn met je geliefden, lekker eten en niet te vergeten, genieten van heerlijke wijn! Daarom hebben we een tweetal proefpakketten samengesteld met heerlijke decemberwijnen. Decemberwijn is trouwens een breed begrip, in januari of februari zullen ze beslist niet minder smaken maar december is natuurlijk de maand bij uitstek om eens een speciale wijn open te trekken.


Dokter Maler December Selectie  nu van €140,40 voor €125,00

Zeven, speciaal voor kerst geselecteerde, wijnen van Duitse topbedrijven voor een compleet diner


Dokter Maler December Premium Selectie  nu van €197,15 voor €179,95

De paradepaardjes van wijnland Duitsland. Vier keer GG (Grand Cru), Winzersekt en Trockenbeerenauslese.


Kloster Eberbach. Wijngoed van de maand.

Kloster Eberbach Proefpakket  nu van €121,00 voor  €108,95

Twee prachtige spätburgunders uit Asmannshausen, een heerlijke 1e lage Weissburgunder uit de Hessische Bergstrasse en drie in kwaliteitsniveau oplopende rieslingen waaronder een 1e lage wijn en een Grosses Gewächs.


Kloster Eberbach is in 1136 gesticht door de cisterciënzer kloosterorde afkomstig uit de Franse Bourgogne. Door de kennis van de wijnbouw uit de Bourgogne groeide de abdij Eberbach in de middeleeuwen uit tot een economisch en zakelijk succes. Als religieuze instantie hoefde men geen tol te betalen om de wijn over de Rijn te transporteren en daarnaast werden er regelmatig grondstukken nagelaten om als ruil in de abdij te worden begraven. Tegen het einde van de middeleeuwen was Kloster Eberbach de belangrijkste speler in de wijnhandel van Europa.

Het volledig gerstaureerde klooster ( Unesco werelderfgoed)

De vaten wijn werden over de Rijn getransporteerd naar de noordelijk gelegen Hanzesteden. In Nederland werd 700 jaar geleden dus al wijn van Koster Eberbach gedronken. Aanvankelijk was dit met name pinot noir, maar in de loop van de geschiedenis heeft riesling die plaats overgenomen. Met uitzondering van het gebied rond Asmannshausen dat tot op de dag van vandaag bekend staat om zijn goede spätburgunders. Sinds 1803 is Kloster Eberbach in handen van de staat (nadat Napoleon alle bezittingen van de kerk confisceerde). Als je ooit in de Rheingau bent is het zeer de moeite waard het klooster te bezoeken.

Historische wijnpersen in het klooster

Goed worden is één, maar goed blijven………

Bij staatsbedrijf is Kloster Eberbach werd het aanwezige potentieel van beroemde wijngaarden als Marcobrunnen en Steinberg de laatste decenia niet volledig benut. Sinds 2018 waait er echter een frisse wind door het bedrijf. Met wijnmaakster Catherina Puff heeft men de weg omhoog weer weten te vinden. De kwaliteit van de wijnen wordt ieder jaar beter en de slapende reus is ontwaakt, weer op weg naar waar het thuishoort: de top.


 De beste alcoholvrije wijnen van Nederland!

Van driehonderd blind geproefde 0% dranken zijn onze Jederzeit sparkling en Jederzeit weiss als winnaar uit de bus gekomen. Klik op de onderstaande afbeelding voor meer informatie.