Bourgondisch grijs

Welkom 

Eindelijk kan het weer! Langzaam maken wij ons op voor onze grote proeverij op 5 september. Verder in dit wijnbericht aandacht voor de Duitse pinot grigio oftewel de grauburgunder en ons vernieuwde biologische wijnpakket. Daarnaast staan we stil bij de ramp die zich in, het door ons zo geliefde, Ahrtal heeft voltrokken.


Save the date!

 

Op zondag 5 september is het eindelijk weer zover. Samen met Hof Detharding organiseren we deze dag voor de derde keer een grote wijnproeverij in de wijngaard in Harreveld. Na anderhalf jaar restricties staan we te popelen om onze wijnen weer te laten proeven. In verband met corona hebben we dit jaar de opzet enigszins veranderd en ook aan de grand prix fans hebben we gedacht. Houdt je mailbox in de gaten want de uitnodiging volgt.


Grauer Burgunder

Riesling is zonder twijfel het meest aangeplante druivenras van Duitsland. Maar wist je dat de totale aanplant van de zogenaamde “Burgundersorten” riesling inmiddels voorbij is gestreefd? Door de klimaatverandering voelen deze druiven zich in de Duitse wijngaarden zich steeds meer op hun gemak. Eén van deze druiven is de grauburgunder, ook wel bekend als pinot gris of pinot grigio. 

Zoals je op de afbeelding kunt zien is de grauburgunder geen witte maar een blauwe druif. De schillen bevatten weinig kleurstof waardoor er witte of hooguit rosé kleurig zijn. 

Grauburgunder of pinot gris is van oorsprong een Midden-Europese druif en is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de populairste witte druivenrassen ter wereld. In Amerika is het zelfs, na chardonnay, de populairste witte druif. Hier wordt de druif net als in Italië pinot grigio genoemd. In Duitsland staat hij het meest aangeplant in Rheinhessen, Pfalz en Baden en is ook bekend  onder naam rülander. Zoals bij de meeste wijnen komt ook de grauburgunder in veel verschillende kwaliteitsniveaus voor. Van ongecompliceerde terraswijn tot smaakvolle houtgerijpte exemplaren. Grauburgunder is een uitstekende begeleider bij vegetarische gerechten, salades, vis, gevogelte en kalfs- en varkensvlees.

Probeer ons Grauburgunder Pakket en ontdek de veelzijdigheid. Twaalf flessen nu van €112,95 voor €105,– (gratis verzending)

 


Vernieuwde proefdoos biologische wijnen

Het aantal biologische wijnen binnen ons assortiment is het laatste jaar behoorlijk toegenomen. Daarom hebben we de wijnen van ons Wijnpakket Duitse biologische wijnen vervangen voor zes andere pareltjes uit de biologische wijnbouw. Zes wijnen uit 3 verschillende “anbaugebiete”.   Zum Wohl!

Wijnpakket Duitse biologische wijnen      €59,90  (klik op de link voor meer info)

 


We Ahr…

Op onze terugweg van ons werkbezoek aan Württemberg anderhalve maand geleden was het even de vraag of we nog even zouden stoppen in Dernau aan de Ahr om de resterende ruimte in de bus op te vullen met dozen wijn van Meyer-Näkel. We hebben dit toen niet gedaan omdat we wat krap in de tijd zaten. Tot op de dag van vandaag hebben we daar nog steeds spijt van. Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is ons geliefde wijndorp Dernau na de overstromingen volledig verwoest. Naast vele slachtoffers en enorm veel persoonlijk leed is de schade niet te overzien. De complete infrastructuur is verdwenen en er is geen stromend water of elektriciteit. Zo’n beetje alle wijnboeren zijn letterlijk alles verloren. Het enige wat ze nog hebben zijn hun wijnbergen. Alle gereedschap voor het oogsten van de druiven en het maken van de wijn is echter weg of niet meer bruikbaar. Vanuit heel Duitsland zijn er initiatieven opgestart om de Ahrwinzer te helpen. Zowel fysiek als financieel. Uit alle uithoeken zijn er vrijwilligers komen helpen met het opruimen maar ook het snoeien in de wijngaarden, want er zal dadelijk hoe dan ook toch geoogst moeten worden.

 

Door Perswijn zijn wij gevraagd om als importeur van Meyer Näkel, samen met een aantal andere importeurs, deel te nemen aan een benefietproeverij waarvan de opbrengst geheel ten goede zal komen aan de Ahrwinzer. Daarnaast wordt er ook een online veiling georganiseerd van speciale wijnen. Ook hier hebben we een aantal loten ingebracht.Wilt u ook de Ahr een warm hart toedragen? Biedt dan mee op één of meer loten van de benefietveiling voor de Ahr.   https://auctions.winefields.com/

Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen voor de benefiet proeverij op 23 -08 in Amsterdam van 14.00 tot 16.00 uur. Inschrijven kan bij perswijn.  https://perswijn.nl/ahr/