Een Huzarenstuk

Welkom bij ons wijnbericht,

Door de enorm drukke septembermaand was het even stil van onze kant. Daarom starten we oktober meteen met een heel speciaal wijngoed van de maand, nieuwe wijnen van Meyer-Näkel en de zes best verkochte wijnen tijdens de wijn-evenementen van de laatste maand.


Een Huzarenstuk! Ahr 2021, een heel bijzondere jaargang.

Na de allesverwoestende overstroming in het Ahrdal, moest er gewoon geoogst worden. Het grootste deel van de wijngaarden was namelijk bespaard gebleven van het natuurgeweld. Maar hoe oogst je als alle middelen hiervoor ineens zijn verdwenen?

Met hulp van bevriende wijnboeren en veel vrijwilliggers heeft men bij Meyer-Näkel de oogst uiteindelijk tot een goed eind kunnen brengen. Een heus huzarenstuk!  Anders dan anders zijn de druiven voor het grootste deel al in de wijngaard geselecteerd en in een provisorisch ingerichte hal gevinifieerd met geleende tanks en deels oude vaten. Het resultaat is verbluffend. Ondanks het gebrek aan moderne vinificatie methoden blijkt maar weer dat wijn een echt natuurproduct is. Prachtige spätburgunders, wat slanker dan voorafgaande jaren, maar zeer intens met prachtige (Ahr)zuren. Deze jaargang zal de boeken in gaan als één van de meest speciale van Meyer Näkel.

De Meyer-Näkel wijnen van 2021 inclusief de GG’s zijn sinds kort verkrijgbaar. Door de enorme vraag en het geringe aantal flessen zijn deze wijnen helaas slechts beperkt beschikbaar. Dus op=op. De wijnen van Meyer Näkel behoren tot het topsegment van de Duitse wijn. Duur? In vergelijking met vergelijkbare Bourgogne wijnen zijn ze spotgoedkoop.

Meyer-Näkel

Klik op bovenstaande link voor alle wijnen van dit absolute topbedrijf.


Wijngoed van de maand, Lanius Knab

De Mittelrhein is bij de meeste wijnliefhebbers nog relatief onbekend. Toch wordt er al sinds eeuwen wijn op vlotten en later per boot over de Rijn getransporteerd naar onder andere Nederland. In de kleine stadjes en dorpen langs dit smalle stuk van de Rijn zijn hiervan de sporen nog duidelijk zichtbaar in de vorm van oude torens waar men vroeger tol moest betalen. De ligging langs de Rijn was natuurlijk ook ideaal om de wijn naar noordelijke gebieden te verschepen. Tegenwoordig gaat het transport van de over de weg. De Mittelrhein is het smalle stuk Rijndal tussen Königswinter en Bingen. Met steile hellingen en talloze burchten is dit een fascinerend gebied en staat ook zeer terecht op de Unesco werelderfgoedlijst. Bekende plaatsen zijn Bacharach en St Goar en natuurlijk de Lorelei rots zijn de beroemde legende. 

Ook bij ons heeft het een tijdje geduurd voordat we er daadwerkelijk op wijnonderzoek uit zijn gegaan. Op aanraden zijn we terecht gekomen bij VDP bedrijf Lanius-Knab. Na een uitgebreid bezoek aan de wijngaarden en de kelder hebben we het assortiment geproefd. We waren zeer enthousiast over de prachtige riesling en spätburgunder wijnen. Van de steile topwijngaarden als de Engehöller Bernstein en Am Lauerbaum weet vakman Jörg Lanius zeer karaktervolle wijnen te maken. De beslissing om deze wijnen in ons assortiment op te nemen was ondanks het ruimtegebrek snel genomen. Wij zijn er erg blij mee en een aantal horecaklanten inmiddels ook.

Om de wijnen uit de Mittelrhein eens te proberen hebben we een mooi proefpakket samengesteld van Lanius Knab.

Kennismakingspakket Lanius Knab  nu van €111,30 voor €99,95


Best verkocht in September!

Wijnfestival Chateau voor Buren, onze eigen wijngaardproeverij en niet te vergeten de Nederlandse wijnfeesten in Groesbeek. Stuk voor stuk leuke evenementen, maar zeer intensief en tijdrovend. Vandaar dat het even stil was van onze kant. Voor ons is het erg interessant om te zien welke wijnen nu het beste bij het publiek aankomen tijdens deze gelegenheden. Hier kwam een opmerkelijk top 6 uit

Gröhl Sauvignon Blanc trocken 2022

Wachtstetter Pfaffenhofener Hohenberg Lemberger VDP Erste Lage 2019

Neuspergerhof Genusszeit Mandelpfad 2021 cuvee, bio en vegan

Wachtstetter Pfaffenhofener Gewürztraminer trocken VDP Ortswein 2022

Laquai Riesling vom Schiefer trocken 2020

Gröhl Spätburgunder trocken 2019

Natuurlijk hebben we slechts een beperkte selectie meegenomen, maar deze wijnen zijn uiteindelijk het best verkocht. Heb je deze evenementen gemist? Dan kun je de beste zes thuis alsnog proberen door middel van ons top 6 pakket.

Top 6 Pakket   nu van 84,75 voor €77,90    (vul je bestelling aan tot €95 en betaal geen verzendkosten)