Herfstkleuren en smaken

Welkom bij ons Wijnbericht.

Wat staat er op het programma vandaag?  We bespreken de oogst van 2023, hebben een prachtig Herfstpakket samengesteld en stellen onze opslag weer open voor een proeverij op 28 oktober. Tot slot willen we graag jullie interesse peilen voor een wijnreis langs “onze” wijnboeren.

 De Rheingau in volle herfstpracht


Het wijnjaar 2023

De oogst van 2023 is grotendeels binnen. Wijnboeren begonnen met vroegrijpe rassen als Müller-Thurgau, Frühburgunder en Dornfelder. Hierna volgden de Burgundersorten Weißburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder. Tot slot werden riesling en de druiven voor de edelzoete wijnen geoogst met de spätlese (late oogst) als klapstuk. Sommige boeren nemen de gok en laten nog druiven hangen om bij vorst te kunnen oogsten zodat ze Eiswein kunnen maken. Het jaar 2023 was uitdagend voor wijnboeren, de natte maanden juli en augustus verhoogde het risico op schimmels en zorgde ervoor dat wijnboeren veel werk hadden in de wijngaard. Het warme zonnige weer in september maakte veel goed en versnelde de rijping van de druiven. Wij horen van wijnboeren dat ze heel tevreden zijn, de oogst is ruim met een uitstekende kwaliteit. De regen van de afgelopen weken zorgde hier en daar voor wat stress. Immers, komt er regen aan dan moet alles eraf voor het gaat regenen. Bij regen tijdens de oogst nemen de druiven water op waardoor het sap van de druif dunner wordt en de kwaliteit dus wat minder.  De resultaten uit de wijnkelder laten nog wat op zich wachten maar de vooruitzichten zijn veelbelovend!

Oogsten aan de Ahr


Herfstwijn Pakket

Wat is er vandaag lekkerder dan vanavond op de bank, de gordijnen dicht om de regen buiten te sluiten, de kachel aan en een lekkere film kijken. En als de regen stopt laarzen aan en lekker naar het bos. Prachtige kleuren, aardse geuren van paddestoelen en natte bladeren. Heerlijk is dat. Pompoensoep, stamppot, paddestoelen, volle rijpe geuren, smaken en kleuren. Hier passen ook volle rijpere wijnen bij. We hebben een prachtig herfstpakket samengesteld waarin volle witte wijnen en rode wijnen, sommige houtgerijpt, andere iets aards. Wijnen uit verschillende Weinabaugebiete, met elk hun eigen stijl en karakteristiek. Van harte aanbevolen.

Herfstwijn Pakket Van €134,35 voor €119,90


Inloopproeverij 

Aanstaande zaterdag 28 oktober gaan de deuren weer open van onze oude schilderwerkplaats annex magazijn. Iedereen is van harte welkom om onze herfstwijnen te komen proeven. Ook van mooie nieuwe wijnhuizen in ons assortiment als Kloster Eberbach, Lanius Knab en Eifel Pfeifer. Een ideale gelegenheid om deze heerlijke wijnen eens in alle rust te komen proeven. Let wel, het is geen gelikt proeflokaal, maar de wijn maakt dit ruimschoots goed.

Iedereen is van harte welkom aan de Varsseveldseweg 14 te Lichtenvoorde vanaf 14.00 uur ( de werkplaats/magazijn bevind zich aan de achterzijde van het pand, aan de rechterzijde van Pillen inrijden) en neem vooral ook je eventuele wijnvrienden en vriendinnen mee. En als er niemand komt ruimen we eens goed op….


Wijnreis Dokter Maler

Wij spelen met al langere tijd met de gedachte om een wijnreis langs een aantal van “onze” wijnboeren te maken.  Na een zeer geslaagde tour afgelopen voorjaar van Jaap met zijn wijnproefgroep naar o.a. het middeleeuwse Kloster Eberbach in de  Rheingau, het klassieke Acham-Magin in de Pfalz en het wereldberoemde wijngoed Meyer-Näkel aan de Ahr lijkt het ons leuk om volgend jaar met een aantal van onze klanten een mooie trip te maken. Het idee is drie dagen in het voorjaar van 2024. Als je interesse hebt laat het dan weten via een reply op deze mail. Wij zijn enthousiast en zien er naar uit.

En nu op naar de kachel