It giet oan

Welkom bij ons Wijnbericht. We hebben een prachtig klassiek (biodynamisch) wijngoed van de maand, de wijnreis naar “onze” wijnboeren gaat door en tot slot een stukje over de nieuwe wijnwet in Duitsland.

Weingut van de Maand

Acham-Magin, een icoon in de Pfalz

Vorige week waren Barbara en Vinz weer “on the road”. Dat wil zeggen dat ze dan een rondje Duitsland doen om hun klanten te voorzien van hun wijn. Wij vroegen ons wel eens af waar ze de tijd vandaan halen, gezien hun krankzinnig drukke bestaan. Het wijngoed, de Gutsausschank (wijnbar met kleine gerechten) en het restaurant Zum Alten Spital van Vinz in Deidesheim. Inmiddels hebben we begrepen dat het voor hen juist een uitje is. Even weg van de dagelijkse beslommeringen. We spreken altijd af bij een bakkerij dichtbij “die Autobahn” we eten dan iets met een lekkere kop koffie en hebben dan even tijd om bij te kletsen. Zo worden we geïnformeerd over het hele wel en wee van het Weingut en natuurlijk over de laatste ontwikkelingen rondom Deidesheim. Daarna wordt de wijn overgeladen in de bus en gaat ieder weer zijns weeg. Dit doen we al een aantal jaar op deze manier en mede hierdoor hebben we een hechte band opgebouwd. Volgend jaar zullen ze acte de présence geven op onze Grote Wijnproeverij. 

 

Tijdens de laatste levering hebben we weer twee nieuwe wijnen mogen ontvangen voor ons assortiment. Dit zijn de tweede wijnen van de wereldberoemde GG wijngaarden Ungeheuer en Pechstein, Ungeheere en Eruption. Omdat het gaat om druiven van voornamelijk jonge wijnstokken wordt deze wijn nog niet als Grosses Gewächs worden afgevuld maar als gutswein. We praten echter wel degelijk over een Lagenwein. Dit verklaard ook dat deze Gutswijnen duurder zijn dan enkele 1e lage wijnen van Acham-Magin. Deze wijnen zijn ook beter geschikt om wat jonger te drinken.

Dit leek ons een prima aanleiding om dit klassieke Weingut uit de Pfalz weer eens te belichten als (Bio)Weingut van de maand. We hebben voor deze gelegenheid een prachtig pakket samengesteld met natuurlijk de Ungeheere en de Eruption. Stuk voor stuk heerlijke wijnen, ook voor deze tijd van het jaar.

Herfstpakket Acham-Magin Bio   van 132,05 voor 119,95

 

De wijnreis gaat door!

In ons vorige wijnbericht hebben we gevraagd of er interesse is in een wijnreis langs “onze” wijnboeren in Duitsland. We hadden eerlijk gezegd geen idee, maar we zijn blij verrast dat die interesse er ruimschoots is. We hebben nu een datum vastgesteld en wel van donderdag 18 t/m zaterdag 20 april 2024.

De mensen die zich al aangemeld hebben krijgen een inschrijfformulier toegestuurd. Als je alsnog zin hebt om mee te gaan kun je door deze mail te beantwoorden je interesse kenbaar maken. De kosten zullen naar verwachting rond de 600 euro p.p. zijn, maar het precieze kostenplaatje moet nog gemaakt worden. We overnachten in middenklasse hotels en selecteren restaurants die naast lekker eten een mooie wijnkaart hebben. Wij hebben er zin in!

 

Nieuwe Duitse wijnwet

In 2021 is de Duitse wijnwet veranderd waarbij herkomst van de wijn centraal is komen te staan. Tot dusver wordt de Duitse wijnwet gedomineerd door het suikergehalte van de druiven, spätlese bijvoorbeeld heeft een bepaald suikergehalte in de druif, wat uiteindelijk niks zegt over de kwaliteit van de wijn. Hiermee wordt de indeling die de VDP al sinds de jaren ’90 hanteert voor heel Duitsland ingevoerd. Hoe kleiner de herkomst hoe hoger de kwaliteit die je mag verwachten. Wijn wordt
immers in hoge mate bepaald door zijn terroir. Terroir omvat de wisselwerking tussen de factoren klimaat, bodem, ligging en wijnproducent. De beste wijnen worden ingedeeld in Lagenweinen: de Einzellage Wein (uit één wijngaard), Erstes Gewächs (Premier Cru) en Großes Gewächs (Grand Cru).
De bestaande regels voor zoete wijnen worden niet veranderd. De nieuwe regels gaan per 2026 in.