Kloster Eberbach

De wijngaarden van Staatswijngoed Kloster Eberbach beslaan bijna 240 ha in de Rheingau en de Hessische Bergstraße en is hiermee het grootste wijngoed van Duitsland.

In 1136 stichtten cisterciënzer monniken die uit de Bourgogne kwamen het klooster. Zij namen wijnstokken mee en maakten vanaf het begin wijn. Aanvankelijk voor eigen gebruik maar al gauw werd de wijn ook verkocht. Het kloostercomplex is nog steeds volledig intact en behoort tot de belangrijkste Romaanse en vroeg-gotische monumenten van Europa.

Het monumentale complex is vaak gebruikt voor film- en tv opnamen. In de winter van 1985-1986 werden hier de binnenopnamen van De Naam van de Roos gemaakt met Sean Connery in de hoofdrol. Ook in Game of Thrones dient Kloster Eberbach als decor.
Kloster Eberbach was ooit een van de machtigste wijnbouwinstituten van Europa. In 1910 was Kloster Eberbach een van de grondleggers van de VDP. De potentie van de beroemde topwijngaarden van Kloster Eberbach werden in de laatste decennia niet altijd vol benut. Echter sinds Kathrin Puff in 2019 als chef oenoloog werd aangesteld is de weg naar boven hervonden. Wij zijn enthousiast over de resultaten die zij tot dusver bereikt heeft.

Kloster Eberbach bezit een aantal wijndomeinen in de Rheingau en de Hessische Bergstraße.

Op 900 meter van Kloster Eberbach ligt het domein Steinberg met een van de waardevolste riesling wijngaarden van Duitsland. Steinberg is een VDP Große Lage.

Het domein Bergstraße ligt in de Hessische Bergstraße en is daar het enige VDP Weingut. Al in de tijd van de cisterciënzer monniken was dit domein eigendom van Kloster Eberbach Hier worden vooral burgunder soorten verbouwd zoals chardonnay, weißburgunder en grauburgunder.

Aan de Rijnoever, op een van de steilste stukken, ligt het domein Asmannshausen, waar al eeuwen uitsluitend rode druiven verbouwd worden. De Höllenberg is hier de belangrijkste wijngaard.
In de beroemde Lage Rauenthaler Baiken ligt het domein Rauenthal.