Leve de koningin!

In dit wijnbericht onze nieuwe wijnboer van de maand en natuurlijk aandacht voor de verjaardag van de Riesling.

Winzer van de maand, Gundolf Laquai

De Rheingau is samen met de Moezel één van de meest klassieke wijngebieden van Duitsland. In het begin van de vorige eeuw kwamen hier en uit de Bordeaux de duurste wijnen ter wereld vandaan, en nog steeds is deze streek wereldberoemd. Namen als Schloss Johannisberg, Georg Breuer of Künstler zijn niet meer weg te denken uit de wijnwereld. De wijnwetten van de Rheingau zijn van vroeger uit net iets anders dan in de rest van Duitsland. Termen als Erstes gewächs, Charta en RGG kom je eigenlijk alleen maar hier tegen. De beste percelen zijn hier niet door de VDP maar door de ” Weinhochschule ” in Geisenheim in kaart gebracht. Zo mag bijvoorbeeld een niet VDP winzer een RGG ( Rheingau Grosses Gewächs) maken, mits de wijn van een Grosse Lage komt en aan alle verwerking-voorschriften wordt voldaan.

De broers Gundolf en Gilbert Laquai hebben in 1990 het wijngoed in Lorch van hun ouders overgenomen. Sindsdien hebben zij 13 ha oude wijngaarden opnieuw gecultiveerd. Dit was een heus huzarenstuk als je bedenkt dat een aantal van deze percelen een hellingspercentage hebben van maar liefst 70%. Ongeveer 95 % van de wijngaarden zijn “Steillagen” en alle druiven worden daarom met de hand geplukt. De wijnen Van Laquai geven een prachtige afspiegeling van hetgeen de Rheingau te bieden heeft. De rieslingwijnen zijn zuiver, mineraal en bevatten een mooie zuurbalans. De Spätburgunders zijn vol en stevig, hebben een prachtige structuur en zijn fantastische maaltijdbegeleiders. In samenspraak met Gundolf hebben we voor deze gelegenheid tegen speciale condities wijn in kunnen kopen om een mooie aanbieding te kunnen doen. Een prima gelegenheid om kennis te maken met deze zuivere wijnen uit de Rheingau!

Tot 7 april bieden we al onze wijnen van Laquai aan met 10% korting!

Proefpakket Laquai   nu van €92,15 voor €82,80  

(vul je bestelling aan tot €90 en betaal geen verzendkosten)

 

Leve de Koningin!

We kennen allemaal wel de uitdrukking “Say cheese” oftewel “kijk naar het vogeltje”. Dit natuurlijk met het idee om met een glimlach gefotografeerd te worden. In de Duitse wijngebieden hebben ze ook een hele toepasselijke manier om lachend op de foto te komen. Zij zeggen RIESLING!  Nou, probeer dan maar eens zonder glimlach op de foto te komen. Op zaterdag 13 maart is de Duitse koningin jarig. Haar naam is Riesling en het is dan precies 586 jaar geleden dat zij officieel is vermeld in een aankoopakte. Dit moet natuurlijk groots gevierd worden. Om het feest compleet te maken krijg je van ons de zesde fles gratis bij aankoop van een doos van de volgende rieslingwijnen. Profiteer snel want deze actie loopt tot en met zaterdag!  (op = op)

Liever een mix-pakket? klik dan op  https://doktermaler.com/product-categorie/proefpakketten/

Burgerspital riesling ortswein ( 6 halen 5 betalen)

Riesling feinherb Forster (6 halen vijf betalen)

Riesling trocken Forster ( 6 halen 5 betalen)

Acham-Magin riesling Ortswein (6 halen 5 betalen)

Terug van weggeweest

Het voordeel van de meeste “kiloknaller-wijnen” uit de supermarkt is dat ze eigenlijk ieder jaar hetzelfde smaken. Dit omdat deze wijnen onderdeel zijn van de voedingsindustrie waar de trukendoos met chemische toevoegingen veelvuldig gebruikt wordt om de smaak te manipuleren. Ga je echter voor ambachtelijk gemaakte wijnen, dan kan het voorkomen dat je soms een jaargang treft die minder is. Dit was voor ons het geval met de Schlör schwarzriesling 2017. We hebben deze wijn dan ook maar een jaartje overgeslagen. De 2018 versie is weer helemaal zoals wij hem graag willen. Veel zwart fruit, kruidig, zachte zuren en heerlijk sappig. We zijn dan ook superblij dat we deze wijn weer op het schap hebben staan.

Schlör Schwarzriesling VDP Gutswein 2018  

Schwarzriesling heeft trouwens niets met riesling te maken en is een synoniem voor pinot meunier. De schwarzriesling van Konrad Schlör uit de Tauberfranken staat bekend als één van de beste van Duitsland.