Nieuwsbrief

Welkom bij de nieuwsbrief van DokterMaler

In deze nieuwsbrief behandelen we ons laatste werkbezoek aan Baden en het koelen van rode wijn. Tevens hebben we een mooi proefpakket samengesteld met de wijnen van weingut Bretz uit Rheinhessen.

Vakantie 2020

Zoals veel zaken in 2020 zal ook de vakantie anders dan anders zijn. De verwachting is dat veel mensen in Nederland zullen blijven. Goed nieuws is dat onze webshop de hele vakantie open is en dat je gewoon in de vakantie-maanden gewoon kunt genieten van onze Duitse wijnen. Ook laten we graag de wijn op je vakantieadres bezorgen. Dit kunt u tijdens het bestellen opgeven onder het kopje “verzenden naar een ander adres”. We wensen iedereen in ieder geval een hele fijne zomer!

Aanbieding Weingut Bretz ( Rheinhessen )

Uit het grootste en meest dynamische wijngebied van Duitsland importeren we al drie jaar de wijnen van Weingut Bretz. Dit familiebedrijf staat bekend om zijn enorme veelzijdigheid en zijn zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Vooral de wijnen van internationale druivenrassen als sauvignon Blanc, chardonnay en merlot scoren goed en doen zeker niet onder voor soortgelijke exemplaren uit Frankrijk. De wijnen van Bretz zijn echter een stuk vriendelijker geprijsd dan hun Franse soortgenoten. De sauvignon Blanc bijvoorbeeld is al een aantal jaren uitgeroepen tot beste van Duitsland in zijn prijsklasse. Falstaff gaf Bretz in 2019 het label “ausgezeichnet” en savoir vivre riep Bretz uit tot” Weingut des Jahres”. Kortom interessante wijnen van een dynamisch Weingut dat nog volop in ontwikkeling is. Om iedereen kennis te laten maken met de wijnen van Horst en Harrald Bretz hebben we een interessante aanbieding samengesteld met hun wijnen.

Proefdoos Bretz

Van € 115,20 voor € 99,95 ( gratis verzending )

 

Werkbezoek Baden/Kaiserstuhl

In maart stond ons bezoek aan de Kaiserstuhl gepland met als doel de beroemde “Burgundersorten” te gaan proeven. Helaas gooide corona roet in het eten. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, dus hebben we twee weken geleden alsnog onze trip naar Baden gemaakt. We hebben ongeveer 150 wijnen mogen proeven van onder andere de gutedel, grauburgunder, weissburgunder en spätburgunder. De Kaiserstuhl en het Markgräferland zijn de warmste delen van Duitsland. Het ligt ter hoogte van de Elzas in Frankrijk en de wijnbouw vindt plaats tussen de Rijn en het Zwarte Woud. In twee dagen hebben we vijf wijnboeren bezocht en waren aangenaam verrast door de hoge kwaliteit van de wijn. Onze keus is uiteindelijk gevallen op weingut Schlumberger-Bernhart. Een VDP familiebedrijf met mooie wijnen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. In de loop van augustus zullen ook deze wijnen worden toegevoegd aan onze collectie in de webshop.

 

 

 

Ulrich Bernhart van Weingut Schlumberger in Sulzbug Laufen.

Gekoelde rode wijn 

Veel mensen kijken vaak raar op als je ze het advies geeft bepaalde rode wijn te koelen. Rood drink je toch op kamertemperatuur, is vaak de vraag. In principe klopt deze opmerking, zij het niet zo dat deze regel stamt uit de jaren zestig. Destijds werd de woonkamer niet veel warmer dan een graad of 18. Tegenwoordig is 21 a 22 graden heel gewoon. Harrold Hamersma had onlangs de opmerking dat wijn bij deze temperaturen dood slaat en dat ben ik volledig met hem eens. De wijn wordt branderig en verliest zijn smaak en frisheid. Voor de meeste Duitse rode wijnen adviseren wij een drinktemperatuur van 15 a 16 graden. Laag alcoholische rode wijn kan zelfs nog koeler gedronken worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Portugieser van Acham-Magin. Dit is een kruidige frisse wijn met slechts 12 % alcohol. Heerlijk voor bij een barbecue of gewoon op een terras. Onlangs dronken we deze wijn in een restaurant bij het wijnarrangement met een stukje reewild en zomerse groenten. De wijn werd op ±10 graden geschonken. Niet alledaags zou je zeggen, maar de combinatie was voortreffelijk. Een prachtig staaltje van “out of the box denken” van de sommelier.

Acham-Magin Portugieser trocken VDP Gutswein 2016 bio

Harrold Hamersma heeft deze wijn onlangs beoordeeld met een 8+. Klik op de link om zijn proefnotitie te lezen.

https://www.degrotehamersma.nl/wine/39823/2020/weingut-acham-magin