Nieuwsbrief DokterMaler

Welkom,

In deze nieuwsbrief behandelen we de VDP piramide. Ook  komen minder bekende Duitse druiven aan bod.

Wijn voor avonturiers!

Riesling en spätburgunder zijn de beroemde druiven van Duitsland. Müller-Thurgau, weiss- en graubugunder zijn bij de meesten ook nog wel bekend, maar er zijn nog een groot aantal typische druivenrassen in Duitsland die zeker de moeite van het proberen waard zijn. Wat dacht je van een fruitige scheurebe, een droge cabernet blanc of een aromatische droge gewürztraminer? Weleens gehoord van muskattrollinger of licht gekoelde portugieser en niet te vergeten de schwarzriesling? In onze ogen stuk voor stuk wijnen die een podium verdienen in het zo gevarieerde Duitse wijnlandschap. Dus speciaal voor de wat avontuurlijke wijnliefhebbers hebben we dit mooi pakket samengesteld met “rare druiven”.

Rare druiven proefpakket

Zes wat minder bekende typisch Duitse druiven voor   € 59,80

Klik op de link of afbeelding om te bestellen of meer informatie. Vul je bestelling aan tot 90€ of meer en betaal geen verzendkosten.

De VDP piramide

De VDP (Verband Deutsche Prädikats- und Qualitätsweingüter) is de meest toonaangevende organisatie op het gebied van wijnbouw in Duitsland. Tweehonderd van de beste Duitse wijngoederen zijn hierbij aangesloten. Al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw werkt men aan de classificatie van de wijngaarden.Tevens stelde men strenge normen waaraan de wijnen uit de geklasseerde wijngaarden moeten voldoen. De nadruk ligt met name op het terroir. Alleen wijngaard-percelen en wijnen van VDP-leden vallen onder de classificatie. Je herkent de de wijnen aan het logo van een adelaar met een druiventros op de capsule van de wijnfles.

Gutswein is als het ware de wijn voor alledag oftewel de instapkwaliteit. Geen vermelding van gemeente of wijngaard. Ortswein is vergelijkbaar met de Franse Village wijnen en dus vaak een betere selectie van de druiven. De gemeente of dorpsnaam wordt vermeld. Erste Lage wijnen zijn wijnen van het één na hoogste kwaliteitsniveau en moeten voldoen aan de zeer strenge VDP kwaliteitsnormen, dus lage opbrengsten door grondige selectie van de druiven. De wijn is afkomstig van één vermelde wijngaard. Voor de GG wijnen geldt hetzelfde als voor de Erste Lage wijnen. Het enige verschil is dat deze van de hoogst geklasseerde wijngaarden komen (Große Lage). Dit is de absolute top van de Duitse wijn en dus zeer exclusief. De VDP piramide is uitsluitend van toepassing bij droge wijnen.Voor wijnen met restzoet is de klassieke Duitse classificatie van toepassing.

Kwaliteit herken je aan de basis

Inmiddels hebben we de wijnen van zeven VDP wijnbedrijven in ons assortiment mogen opnemen en daar zijn we best trots op. Niet alleen de GG of de Erste Lage wijnen, maar vooral de Gutswein vinden we erg belangrijk. Het is immers moeilijker om een hele goede wijn van onder een tientje te maken dan een wijn van vijftig euro. De Gutswein is het visitekaartje van de wijnmaker. Een goed voorbeeld hiervan zijn de wijnen van Bürgerspital uit de Franken. Vooral de jaargang 2019 is van een erg hoog niveau. Om deze wijnen te proberen hebben we een proefpakket samengesteld met een aantal Gutsweine van Bürgerspital.

Proefpakket Bürgerspital Gutswein

Drie keer 2 flessen van de Riesling, Müller Thurgau en Steren van Bürgerspital voor € 56,30

Klik op de link of afbeelding om te bestellen of meer informatie. Vul je bestelling aan tot 90€ of meer en betaal geen verzendkosten.

Wijn van de maand

Inmiddels bestaat ons assortiment uit meer dan zeventig verschillende Duitse kwaliteitswijnen. Vandaar dat wij vanaf nu maandelijks een bijzondere wijn in het zonnetje willen zetten. Voor de maand september is dat  Daniel Vollenweider Wolfer Riesling trocken, 2017  uit Traben-Trarbach ( Mosel ). Harold Hamersma heeft deze wijn beschreven in zijn “Grote Hamersma” en beoordeeld met een negen en een ster. De ster staat voor een buitengewoon goede prijs/kwaliteit verhouding.

Wij kunnen ons heel goed vinden in de beschrijving van Harrold. https://www.degrotehamersma.nl/wine/39826/2020/weingut-vollenweider

Klik op de link of afbeelding om te bestellen of meer informatie. Vul je bestelling aan tot 90€ of meer en betaal geen verzendkosten.