Nieuwsbrief DokterMaler “Der Mosel”

Welkom bij de nieuwsbrief van DokterMaler.

In deze nieuwsbrief een verslag van jaap die eindelijk weer naar zijn geliefde Moezel mocht afreizen voor werkbezoek, een mooie rosé aanbieding en de factor R actie.

 

Tijd voor rosé !

Nu de mussen zo ongeveer dood van het dak vallen en het zweet je uitbreekt bij iedere beweging, zit er maar één ding op. Onthaasten! Dat kan natuurlijk met een heerlijk glas witte (Duitse) wijn maar ook rosé is hiervoor uitermate geschikt. In de landelijke lijstjes van geproefde rosé’s zie je steeds vaker rosé uit Duitsland met een hoog aantal punten bovenin meedoen. Dat is niet voor niks. Duitse rosé is zeer divers, elegant, vaak gastronomisch inzetbaar en de prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend. Omdat wij je graag kennis willen laten maken met rosé uit Duitsland geven wij deze week tot en met drie juli 10% korting op al onze rosé. Stel dus nu voordelig je eigen rosé-pakket samen. Vanaf €90 is de verzending ook nog eens gratis. Klik op de onderstaande links om te bestellen.

Alle rosé 10% korting (geldig t/m 3 juli)

Forster Spätburgunder rosé bio 2019  Fruitige spätburgunder rosé. Lichte toegankelijke wijn met maar 11,5% alcohol.  Vegan en biologisch! Van € 7,95 voor €7,15

Wachtstetter Muskattrollinger trocken rosé 2019  Specialiteit uit Würtemberg. Aromatische rosé op basis van de muskat-trollinger druif. Dit proef je nergens anders!  ( TIP! ) Van €8,95 voor €8,05

Wachtstetter Secco rosé, Perlwein  Feestelijke frisse rosé met bubbels. Klein restzoetje dat mooi wordt verbloemd door het koolzuur.  Van €8,95 voor €8,05

Wachtstetter Rosé trocken VDP Gutswein 2019   Smaakvolle rosé gemaakt van lemberger en spãtburgunder. Droog en mooi fruitig. Van €8,95 voor €8,05

Louis Klein, Spätburgunder Weissherbst trocken 2019, bio Gastronomisch inzetbare spätburgunder rosé. Winnende wijn bij perswijn proeverij “aan tafel”. Van €10,40 voor €9,35

Jaargang 2019 Moezel

Vorige week is Jaap op werkbezoek geweest bij onze producenten in de Moezel. De eerste indruk van de oogst 2019 is zeer positief. In 2018 werden de druiven geplaagd door grote hitte en droogte wat op verschillende wijnen een negatieve invloed had. De wijnboeren hebben zich echter snel aangepast want ook 2019 was weer extreem qua weer: vorst, hagel en ook weer hitte. Onder ander door vroeger te oogsten en minder blad weg te halen krijgen wijnen minder hittestress en weer de frisheid en lagere alcohol percentages waar Duitse wijn zo beroemd om is. Wijnen die we de laatste twee jaar niet in onze collectie hadden omdat we er niet heel enthousiast over waren verwelkomen we weer vol overtuiging.

Bijvoorbeeld:

Louis Klein Cabernet Blanc 2019 bio: Voorjaar, fris, geel fruit, tikkeltje koolzuur. Fruitig frisse zomerwijn met maar 11,5% alcohol. Cabernet Blanc is een nieuwe kruising die goed bestand is tegen schimmels. Voor een biologische wijnboer natuurlijk een opsteker.

Emil Franz, Weissburgunder trocken, 2019: Tropisch fruit, peer, kruisbes mineraal. Frisse groene tonen. In de mond lichte zuren met een mooie afdronk. Heerlijke voorjaars- en zomerwijn.

Nieuw in het assortiment is Vollenweider Steffensberg Riesling 2018. Daniel Vollenweider voegt geen gist toe maar laat de natuurlijke gisten uit de wijngaard langzaam hun werk doen waardoor de wijn langzaam rijpt en pas een jaar of langer na de oogst is uitgegist en gebotteld wordt. De Steffensberg is een van zijn topwijnen. Mineraal, elegant, fijnkruidig, rijp geel fruit. Zeer geconcentreerd van smaak. Prachtige riesling.

Op de terugweg naar Nederland heeft Jaap wijn opgepikt bij het wereldberoemde wijngoed Meyer-Näkel aan de Ahr. Toen ze hoorden dat hij Vollenweiders Steffensberg in de auto had kon hij onmiddellijk een doosje uitladen. Wijn verkopen aan een wijnboer komt niet zo heel vaak voor.

Ruilverkaveling aan de Moezel

De Moezel staat bekend om zijn Steillagen, hele steile wijngaarden waar je met machines weinig te zoeken hebt. Dit betekent dus hard en zwaar werken. De prijs van een fles wijn uit de Moezel kan niet hoger zijn dan uit bijv. Rheinhessen, terwijl de wijnboeren daar met tractoren de wijngaard kunnen bewerken. Het is dus zwaar werk daar aan de Moezel tegen een relatief  lage beloning. Toch zijn op de Steillagen de condities om mooie wijn te maken het best. Er komt de meeste zon door de steile ligging en de ondergrond van leisteen warmt goed op. De gronden zijn arm waardoor de wijnen hun grote elegantie krijgen.

Wijngaarden vererfden decennia lang over de kinderen en de percelen werden steeds kleiner. Smalle strookjes wijngaard bleven over, vaak op verschillende locaties. Hoewel de percelen veel potentie hebben zijn er nogal wat kleine perceeltjes waar de wijngaard niet meer bewerkt werd en langzaam het bos weer oprukte.

De laatste jaren kwam er een kentering en zijn er steeds meer wijnboeren die er alles aan doen om deze steillagen te behouden. Onder andere Daniel Vollenweider en Marcus Boor van wijngoed Louis Klein zetten zich in om de Steillagen in ere te herstellen. De Wolfer Goldgrube bij het plaatsje Wolf wordt nu door ruilverkaveling een prachtige aaneengesloten wijngaard waar beiden een aanzienlijk stuk van bezitten. Van ongeveer vijftig eigenaren zijn er dadelijk nog zes over. Daniel Volleweider heeft als Zwitser ervaring met terrassen wijnbouw, wat aan de Moezel weinig gebruikelijk is. Dus in plaats van verticaal worden de druiven nu horizontaal aangeplant, wat de bewerking natuurlijk aanzienlijk makkelijker maakt.

Proefpakket Moezel

Voor de liefhebbers hebben we dit keer een mooi pakket samengesteld met een aantal zeer typerende wijnen uit deze streek. Twee mooie rieslings waaronder een exclusieve lagenwein van Vollenweider, een fruitige weissburgunder, een zeer verrassende cabernet blanc, een kruidige rode schwarzriesling en een droge gastronomisch goed inzetbare rosé ( winnende wijn bij de perswijnproeverij aan tafel ) Verras jezelf een geniet van deze stuk voor stuk prachtige wijnen.

Van €141,– voor    €129,90   ( klik op de foto of de link om te bestellen )

2x Emil Franz Riesling trocken, Moselschiefer Trabener Würzgarten 2018

2x Vollenweider Steffensberg Riesling 2018

2x Emil Franz, Weissburgunder trocken, 2019

2x Louis Klein Cabernet Blanc 2019 bio

2x Louis Klein, Schwarzriesling trocken, 2017, bio

2x Louis Klein, Spätburgunder Weissherbst trocken 2019, bio

De factor R actie

In de vorige nieuwsbrieven hebben we de actie geïntroduceerd om onze reproduktie factor te verhogen. Dit bleek een groot succes en we overwegen om hier een permanente actie van te maken. Dus, ben je tevreden over onze wijnen en service, vertel het een vriend(in) of bekende. Als diegene bestelt en jouw naam en emailadres vermeldt bij zijn of haar bestelling krijg je een prachtige fles Bürgerspital Silvaner Sekt Brut 2016 ter waarde van €17,35 cadeau bij je volgende bestelling.

  • (deze actie geldt alleen bij bestellingen vanaf €50,–)