Nieuwsbrief DokterMaler februari 2020

Welkom bij onze nieuwsbrief van februari 2020. 

In verband met dry januari hebben we de nieuwsbrief voor deze maand overgeslagen. Onze spreuk voor februari is “minder maar beter”. Genieten dus, en dat doe je natuurlijk met een mooi glas gerijpte riesling of een kruidige spätburgunder. Wijnen die uitstekend passen bij deze tijd van het jaar.

Riesling, de druif van Duitsland !

Vaak horen wij mensen zeggen: riesling is te zuur, ik vind Duitse riesling te zoet of er zit een prikkeltje in. Voor alle veiligheid wordt er dan toch maar weer een fles chardonnay of sauvignon blanc geopend.

Dit vinden wij erg jammer want riesling heeft zoveel meer te bieden dan de meeste chardonnays of sauvignon blancs. Riesling is aromatisch, zeer veelzijdig, kan uitstekend ouderen en kan als geen andere druif zijn terroir zo goed weergeven. Zo kun je zonder veel moeite een riesling uit Baden, Mosel of Franken onderscheiden door het verschil in kracht, mineraliteit en fruit. Riesling wordt in alle soorten en maten gemaakt, van bubbels, strakdroog, feinherb en halbtrocken tot zoete dessertwijn. Kenmerkend blijven de frisse zuren die al dan niet door wat restzoet worden verpakt. Dat geeft de wijn spanning en elegantie. Kortom ” Riesling verveelt nooit “ en is daarom gastronomisch zeer breed inzetbaar. Riesling wordt dan ook ” de koning der druiven genoemd.”

Om je de gelegenheid te geven om riesling in meerdere hoedanigheden te laten proeven hebben wij twee prachtige riesling-pakketten voor je samengesteld met wijn uit de Weinanbaugebiete Moezel, Rheingau, Nahe, Franken en Pfalz, die allemaal hun specifieke kenmerken hebben. Globaal is het zo dat hoe noordelijker het gebied is hoe mineraler en strakker de wijn. Naarmate de wijn zuidelijker verbouwd wordt is riesling wat ronder en zachter, waarbij het terroir waar de druiven staan aangeplant ook een grote invloed heeft. Zo is bijvoorbeeld de wijn van een leisteen of kalkrijke bodem mineraler dan een riesling verbouwd op kleigrond. 

 

Van € 131,80 voor € 119,90 

Proefpakket Riesling

2 flessen Daniel Vollenweider Felsenfest, Riesling trocken, 2018

2 flessen Bürgerspital Würzburger Riesling trocken VDP Ortswein 2018

2 flessen Acham-Magin Riesling Deidesheimer Mäushöhle VDP Erste Lage 2018 bio

2 flessen Sack Hochheimer Riesling Kabinett trocken 2016

2 flessen Laquai Riesling vom Schiefer trocken 2018

2 flessen Forster Riesling vom Kies trocken 2017 bio

 

 

 

 

 

 

Proefpakket Exclusieve Riesling

2 flessen Daniel Vollenweider Wolfer Riesling trocken, 2017

1 fles Sack Hochheimer Hölle Riesling trocken, Erstes Gewächs 2014

1 fles Bürgerspital Stein-Harfe Riesling VDP GG 2017

1 fles Brüder dr. Becker, Tafelstein Riesling Großes Gewächs 2014, biowijn

1 fles Acham-Magin Riesling Kirchenstück GG 2016

Van € 145.35 voor € 129.90 

 

 

Werkbezoek Jaap aan Zuid-Afrika

Om zijn wijnkennis te verbreden is Jaap naar Zuid-Afrika geweest waar aan de Kaap in Stellenbosch door de aanwezigheid van de koude zuidelijke oceaan het ‘s avonds flink afkoelt zodat ook daar elegante en subtiele wijnen worden geproduceerd. De Zuid-Afrikaanse wijnen die wij in Nederland kennen zijn vaak gemaakt met veel houtrijping en daardoor nogal eens stroef en log. De ervaring van ons met Zuid-Afrikaanse wijn was tot nu verre van geweldig maar Jaap heeft ontdekt het in Zuid-Afrika ook heel anders kan.

 

Van VIO tot Vinoloog……

Sinds de oprichting van DokterMaler zijn we meer en meer vertrouwd geraakt met het reilen en zeilen in de Duitse wijngebieden. Langzamerhand is vanuit een uit de hand gelopen hobby een echt bedrijf ontstaan met een mooi assortiment en, ook niet geheel onbelangrijk, een groot klantenbestand door het hele land. Mede door het succes van DokterMaler heeft Mark besloten om zich nog meer in het wijnwereldje te verdiepen. In september 2019 is hij begonnen aan de vinologen opleiding te Maarn. Hij mag zich dan nu ook VIO noemen ( vinoloog in opleiding ). Het is een pittige opleiding, maar erg boeiend en leerzaam. Mark wil graag het accent wat meer op de wijn gaan leggen en dan is deze opleiding een prachtige basis. Nu alleen nog slagen.

Maandagmorgen 10 uur in Maarn

Recencies

In januari hebben we een aantal zeer lovende recensies gekregen over een aantal van onze wijnen. Je kunt deze bekijken door op de onderstaande link te klikken.

Dokter Maler in de pers