Plopperdeplop

Welkom bij ons wijnbericht. Gezien de tijd van het jaar, deze keer natuurlijk aandacht voor heerlijke en bijzondere mousserende wijnen. Ook willen we via deze weg iedereen bedanken voor het vertrouwen in het afgelopen jaar en wensen iedereen een fijne jaarwisseling en veel geluk en gezondheid in 2023.

Plopperdeplop

In Nederland worden er in verhouding met de landen om ons heen relatief weinig mousserende wijnen gedronken. Wij Nederlanders drinken gemiddeld één liter mousserende wijn per jaar, en dan vaak alleen in december. De gemiddelde Duitser daarentegen drinkt per hoofd van de bevolking maar liefst vijf liter per jaar en dan meestal Sekt. Onze oosterburen zijn echte kenners van mousserende wijn en houden van zowel champagne als Sekt. Een goede, op fles gerijpte Duitse Winzersekt kan wedijveren met de mooiste Champagne. Vaak wel iets anders van stijl, maar kwalitatief gezien zeker net zo goed. Daar komt nog bij dat je bij de Duitse varianten wat minder diep in de buidel hoeft te tasten, hoewel dit de laatste jaren wel aan het veranderen is.

Hieronder een aantal heerlijke en specialeop fles gerijpte mousserende wijnen.

Bürgerspital Silvaner Sekt Brut 2018  €19,35


Dr. Wagner Saar Sekt Brut  (beperkt voorradig) €17,10


Forster Sekt brut bio/vegan  (beperkt vooradig) €14,95


Secco’s

Naast de op fles gerijpte Sekt zijn er ook steeds meer wijnen met toegevoegd koolzuur op de markt. De zogenaamde (pro)secco’s. Niet zo verfijnd als de op fles gerijpte sekt misschien, maar zeker niet minder bij een feestelijke gelegenheid. En niet geheel onbelangrijk, een stuk betaalbaarder. Deze wijnen kenmerken zich vaak door wat lager alcoholgehalte en een klein restzoetje. Hierdoor zijn ze heerlijk toegankelijk en vragen al snel om nog een glas.

Dan hebben we natuurlijk ook nog onze 0% sparkling, volgens de NRC, de beste 0% bubbels op de Nederlandse markt.


Acham-Magin Secco Barbarella bio  €9,95


Wachtstetter Secco rosé, Perlwein €9,95


Neuspergerhof JEDERZEIT Sparkling, alcoholvrije Sekt bio €13,90