Proef de zomer!

Welkom bij ons wijnbericht. 

Volop aandacht voor ons heerlijke Biopakket Zomerwijnen en ons pakket Zomerrood. Tot slot is er nog een kleine voorraad Wachtstetter muskattrollinger rosé geleverd! 

Op vakantie in eigen land? Graag laten we jouw favoriete Duitse wijn op je vakantieadres bezorgen. Je kunt dan het gewenste adres aangeven op het bestelformulier. 

In de maanden juli en augustus hebben we in verband met de vakantie geen wijnboer van de maand.


Het Biologisch Zomerwijn Pakket

Steeds meer wijn uit Duitsland is biologisch, een hele positieve ontwikkeling. Dit vraagt wel wat van de wijnboeren die op deze manier werken. De angst voor een kleine of mislukte oogst ligt voortdurend op de loer door het niet gebruiken van pesticiden. Ook bij biologische wijnbouw wordt gespoten om ziektes en schimmels tegen te gaan, echter uitsluitend met natuurlijke producten. De frequentie van behandelen ligt wel hoger zodat men vaker de wijngaard in moet. Met name op de zogenaamde Steillagen is dit enorm arbeidsintensief. Gelukkig krijgt de “Winzer”  door goede scholing en gebruik van de juiste druivenrassen en klonen de biologische wijnbouw steeds beter onder controle. 

Tijdens het selecteren van wijn voor Dokter Maler houden wij er in eerste instantie geen rekening mee of een wijn biologisch gemaakt is. De wijn moet vooral goed en lekker zijn. Maar bij gelijke kwaliteit geven wij altijd de voorkeur aan biologische wijn. De kwaliteit van deze wijnen wordt de laatste jaren steeds beter wordt en inmiddels hebben we bij Dokter Maler zes biologische of biologisch dynamische wijnboeren in het assortiment.  Deze trend doet zich zeker ook voor in de top van de Duitse wijnbouw waar wijnboeren zoals Acham-Magin en Brüder dr. Becker zich al jaren bezighouden met biologisch dynamisch wijnboeren. 

Om je ook kennis te laten maken met Duitse bio-wijnen hebben we een prachtig pakket samen gesteld met 12 (H)eerlijke zomerwijnen. De enige uitzondering is de secco rosé. Wachtstetter is vanaf 2022 bio-gecertificeerd.

Bio Zomerpakket  van €118,60   voor  109,90


Zomerrood uit de koelkast.

Naast Duitse wijn wordt er bij ons zo nu en dan ook wel eens een fles Zuid-Europese wijn opengetrokken. Het betreft dan veelal de rode exemplaren. Heerlijke volle en wat zwoelere wijnen met vaak een hoog alcoholgehalte. Toch blijft onze voorkeur uitgaan naar de wat lichtere en elegante varianten van onze oosterburen. Twee glazen primitivo of ripasso komen in de regel harder aan dan twee glazen licht gekoelde trollinger of spätburgunder. Laat staan wanneer je nog een derde glas Zuid-Europees rood prefereert. De spreekwoordelijke man met de hamer staat dan al achter je, klaar om toe te slaan. Duitse wijn daarentegen zijn wat frivoler en eleganter. hebben vaak wat minder alcohol, maar zijn zeker niet minder complex. Drink deze wijnen echter wel gekoeld, dan komen ze het best tot hun recht. Zelf schenken we ze vaak rechtstreeks uit de koelkast en laten ze heel even in het glas staan. In de zomer is de juiste drinktemperatuur (ongeveer 15 graden) dan binnen een paar minuten bereikt en heeft wijn ook nog wat tijd om te ademen. Heerlijk bij de bbq of gewoon ‘s middags op het terras. Kijk echter uit, want de fles is zo leeg!

Probeer naast het wit en de rosé uit Duitsland dus ook eens een gekoeld glas Duitse rode wijn.

Laat je verassen door ons zomers rood pakket.

Zomers rood, licht gekoeld!  van €61,40  voor  €56,40


 

De laatste flessen……

Het afgelopen weekend waren we op werkbezoek bij Weingut Wachtstetter in Württemberg. Door corona waren we hier nog nooit geweest en door het enorme succes van de muskattrollinger rosé werd het hoog tijd om hier even voorbij te gaan. Wat aanvankelijk een bezoek van een uurtje zou zijn liep uit op een hele gezellige middag (hierover meer in ons volgende wijnbericht). Net als wij waren Rainer en Annette Wachtstetter verbluft door de enorme vraag naar hun muskattrollinger rosé. Wijn is een natuurproduct en op is op. Maar…. Rainer had nog een beperkt aantal flessen bewaard om in zijn Ausschank bij de wijngaard te schenken aan toeristen en voorbijgangers. Deze 180 flessen heeft hij ons toegezegd en komen deze week bij ons binnen. Dit zijn de allerlaatste flessen! Wacht niet te lang met bestellen want het aantal flessen is beperkt en we verwachten dat ze in no time weg zijn.

Wachtstetter Muskattrollinger rosé trocken VDP Gutswein 2020