Riesling wijnen kopen? Alles over Riesling wijn

De mooiste rieslings ter wereld worden in Duitsland gemaakt, daar is vriend en vijand het over eens. In het begin van de 20e eeuw waren riesling wjn samen met Bordeaux wijn de duurste wijnen ter wereld. Ook nu behoren zoete rieslings op veilingen elke jaar tot de top 10 duurste wijnen ter wereld. Duitse wijn en dan met name riesling kreeg in de jaren terecht 70 een slechte naam in Nederland door de zoete Liebfraumilch of Zeller Schwarze Katze op het onderste schap van de supermarkt. Ook nu zijn deze helaas nog te vinden. Na twee wereldoorlogen en een economische crisis was Duitsland totaal verarmd en kozen de wijnboeren noodgedwongen voor goedkope massaproductie in plaats van kwaliteits wijnen. Maar sinds de jaren 80 van de vorige eeuw heeft riesling een geweldige transformatie doorgamaakt. “Klasse statt Masse” werd het devies! Top rieslings behoren tegenwoordig tot de beste wijnen ter wereld.

Bio
  Wijntip van Cees van Casteren
  Een 9 van Harold Hamersma
  Eervolle vermelding Perswijn
14,45
9 in DGH
  Minerale frisse riesling
  Precies gemaakte wijn
  Een 9 met ster bij Hamersma!
11,90
  Bloesem, honing, perzik
  Zoete wijn, uitstekende zuren
  Bij zoete nagerechten, ijs
12,90
Bio/Vegan
  Off dry riesling
  Laag alcoholpercentage van 11,5%
  Heerlijk bij pittige gerechten
9,90
BIO
  Winnaar bij Whattodrink
  Prachtig 0% alternatief
  Smaakvol en biologisch
10,40
  Licht en fruitig
  Heerlijk bij asperges
  Mooie terraswijn
9,40
  Nu perfect op dronk
  Fruitige minerale riesling
  Prachtige VDP basiswijn
10,95
  Een 8,5 in de Grote Hamersma!
  Bij fruits de mer
  Frisse salades
13,85
Bio/Vegan
  Biologische riesling
  Tropisch fruit en citrus
  Fris en licht
9,90
  Intense mineraliteit
  Cirus en exotisch fruit
  Strakdroog met lange afdronk
16,50
  Prachtige complexe riesling
  Een 9- in De Grote Hamersma
  4 **** Eichelmann
20,95
Bio
  Heerlijke aperitief wijn
  Licht en verfrissend
  Van topwijngoed uit de Pfalz
9,95

Bekijk alle Riesling wijnen

Riesling druif is veelzijdig

De riesling druif is zeer veelzijdig. Er kan zowel mousserende wijn (sekt) van gemaakt worden als droge wijn of zoete witte wijn. De zoete wijnen staan bekend onder de namen auslese, beerenauslese of trockenbeerenauslese.

Riesling druif met edele rotting voor trockenbeerenauslese

De meeste witte wijnen moeten jong gedronken worden maar riesling kan zeer goed ouderen. De beste riesling wijnen kunnen tientallen jaren bewaard worden en ontwikkelen zich dan tot hele andere gerijpte witte wijn. Sommige wijnboeren vinden dat riesling wijn sowieso pas na een paar jaar tot zijn recht komt en laten de wijn enkele jaren op vat voordat zij de wijn bottelen. Wij zijn er persoonlijk dol op en als we een mooie partij oudere riesling aantreffen dan nemen we dat graag op in het assortiment.

Riesling wijn kan een scala aan geuren geven waarbij het terroir een grote rol speelt. Frisse zuren zijn kenmerkend voor de wijn en riesling van leisteen is heel anders dan riesling van bijvoorbeeld kalksteen of basalt.

Goût de pétrole is jaren onderwerp van dispuut geweest. Is deze petroleum achtige geur nu een fout in de wijn of hoort het bij riesling? Inmiddels neigen de geleerden naar het eerste, het is een fout in de wijn. Maar er zijn liefhebbers van riesling die het heerlijk vinden en kwaad kan het zeker niet.

Wij houden erg van riesling en Dokter Maler heeft dan ook een keur van rieslings uit de verschillende “Anbaugebiete” van Duitsland. Sekt, droge witte wijn of zoetere varianten. Elegante slanke rieslings uit Saar en Moezel tot volle rijke riesling wijnen uit de Pfalz of Württemberg. Maar ook rieslings uit Franken met hun kenmerkende mildere zuren door de kalksteen ondergrond. En natuurlijk rieslings uit de Rheingau, de bakermat van riesling, met zijn grote verschillen in bodem een walhalla voor de diversiteit van de riesling druif.

Klik hier voor alle mooie rieslings van Dokter Maler

Terroir

Riesling is heel gevoelig voor de bodem waarop de druif geplant staat. Dit komt tot uitdrukking in de wijn. Je proeft waar de riesling vandaan komt!

Hieronder bespreken we een aantal “Anbaugebiete” streken waar riesling aangeplant staat en wat voor soort riesling hier vandaan komt. Van elk type riesling heeft Dokter Maler fraaie voorbeelden in het assortiment.

Moezel en Saar Rieslings

De steile leistenen hellingen van de Moezel,  Saar en Ruwer zijn hét visitekaartje van het wijngebied Mosel. De wijnen zijn elegant, mineraal en hebben relatief weinig alcohol. Ook worden en prachtige zoete wijnen gemaakt die door de relatief hoge zuren heel fris zijn.

Klik hier voor de rieslings van Dokter Maler uit Saar en Moezel 

Rheingau Rieslings

In de Rheingau loopt de Rijn een stukje van oost naar west, waardoor de hellingen pal op het zuiden liggen. Zeer goede condities voor wijnbouw dus. De bodem is divers, leisteen, mergel en klei. De monnikken van o.a. Kloster Eberbach stonden aan de basis van grote Duitse riesling. Zij ontdekten “spätlese” en later ook “Eiswein”. Met Laquai iut het westen, Kloster Eberbach uit het midden en Sack uit het oosten van de Rheingau heeft Dokter Maler alle wijnstijlen van de Rheingau in huis.

Klik hier voor de rieslings van Dokter Maler uit de Rheingau

Franken Rieslings

Het wijngebied Franken ligt langs de rivier de Main, zijrivier van de Rijn. De belangrijkste bodemsoort in Franken is Muschelkalk waardoor de riesling wijnen wat mildere zuren hebben rieslings uit bijv. de Moezel en Rheingau. Bürgerspital, een wereldberoemd wijngoed uit 1317 met percelen in de top wijngaard Würzburger Stein behoort tot het assortiment van Dokter Maler.

Klik hier voor de rieslings van Dokter Maler uit Franken

Pfalz Rieslings

De Pfalz is eigenlijk de noordelijke verlenging van de Elzas op de westoever van de Rijn. Overal pittoreske stadjes en dorpen en de beste keuken van Duitsland. Riesling wordt vooral in het noordelijk deel van de Pfalz gemaakt waarbij het meest prestigieuze gebied de Mittelhaardt is. Dokter Maler importeert o.a. het toonaangevende biodynamische rieslingweingut  Acham-Magin uit Forst.  De bodem van de Pfalz bestaat oa uit kalkzandsteen en basalt en het klimaat is wat warmer dan de meer noordelijke gebieden. Het wordt ook wel het Toscane van Duitsland genoemd. De riesling wijnen zijn daardoor wat voller en krachtiger dan uit meer noordelijke gebieden, maar de beste wijnen behouden tegelijk hun elegantie.

Klik hier voor de rieslings van Dokter Maler uit de Pfalz

Nahe Rieslings

De Nahe is een zijriviertje van de Rijn ten zuiden van de Moezel. Het is een klein wijngebied waar prachtige rieslings verbouwd worden. Dokter Maler vertegenwoordigt het biologische wijnhuis Forster die zeer betaalbare goede kwaliteit levert.

Klik hier voor de rieslngs van Dokter Maler uit de Nahe

Rheinhessen Rieslings

Rheinhessen is het grootste wijngebied van Duitsland en stond tot een aantal jaren geleden vooral bekend om haar massaproductie. De laatste jaren is dit echter aan het veranderen en komen er prachtige wijnen vandaan. Biologisch dynamisch wijngoed Brüder dr Becker, wijngoed Bretz en Gröhl behoren tot de wijnboeren die Dokter Maler aanbiedt.

Klik hier voor de rieslings van Dokter Maler uit Rheinhessen