Ruimte maken

Welkom bij ons wijnbericht

Hoogste tijd om plaats te maken. Binnenkort gaan we weer na Prowein en ontdekken we waarschijnlijk weer een hoop nieuwe en interessante wijnen. Eerst moet er dus worden opgeruimd!

Opruiming!

Net als ieder jaar komen rond deze tijd de eerste proefflessen binnen van de nieuwe oogst en we zijn erg benieuwd wat wijnjaar 2022 voor ons in petto heeft. Inmiddels bevat ons assortiment circa honderdveertig wijnen en deze hebben we allemaal op voorraad. Langzaam maar zeker begint het magazijn dan ook behoorlijk vol te raken. Omdat we vernieuwend bezig willen blijven moeten we ruimte maken in het huidige assortiment om zodoende plaats te maken voor nieuwe pareltjes. Met die gedachte hebben we de voorraad tegen het licht gehouden en besloten de volgende wijnen met een aanzienlijke korting per doos aan te bieden. Stuk voor stuk heerlijke wijnen, dus grijp je kans!

 

Am Nil Sauvignon Blanc 2021  van € 11,90 nu voor €8,90 bij afname vanaf 6 flessen.  Verrassend stuivende sauvignon blanc met groene tonen en prachtige zuren uit het hartje van de Pfalz.

Schlumberger-Bernhart Auxerrois 2021 VDP Gutswein  van € 12,10 voor € 9,50 bij afname vanaf 6 flessen. Spatzuivere auxerrois uit het zuidelijkste puntje van Duitsland. Aromatisch en strakdroog (1,6 gr restzoet) Prachtige terras of aperitiefwijn.

Wachtstetter Federschwung Rosé trocken 2021  van €9,85 nu voor €7,70 bij afname vanaf 6 flessen.  Mooi droog en kruidig. Heerlijke rosé voor de eerste zonnestralen. Moet weg in verband met de nieuwe jaargang.

Wachtstetter Muskat-Trollinger rosé trocken 2021  van €10,45 voor €8,25 bij afname vanaf 6 flessen.  Eigenzinnig, zeer aromatische rose van de onbekende mukattrollinger druif. Beste koop bij de NRC rosé test in 2021.

Bretz Spätburgunder rosé feinherb 2021  van €8,65 voor €6,95 bij afname vanaf 6 flessen. Mooie feinherb rosé van spätburgunder. Sappige dorstlesser met aroma’s van frambozen en aardbeien.

Wachtstetter Lemberger blanc de noir trocken 2021  van €11,45 voor €8,95 bij afname vanaf 6 flessen. Witte wijn van rode druiven. In dit geval van de typische Württembergse druif, lemberger. Verrassende wijn met veel kruidigheid en een klein rose blosje. Heerlijke voorjaarswijn.

Kloster Eberbach Spätburgunder trocken 2019 van €12,75 voor €9,80 bij afname vanaf 6 flessen. Rheingau spätburgunder van het iconische Weingut Kloster Eberbach. Eén van de oudste wijnbedrijven van Duitsland met een enorme geschiedenis. Spätburgunder gutswein, aards, kersen, wat rood fruit en een mooie structuur en lengte.

Acham-Magin Secco Barbarella bio van €9,95 voor €7,85 bij afname van 6 flessen. Ongecompliceerde biologische voorjaarsbubbel van cabernet blanc. Verfrissend, laag alcoholisch met iets restzoet. Heerlijke voorjaarswijn.

Neuspergerhof JEDERZEIT Weiß alcohol vrije biowijn  van €10,40 voor €8,60 bij afname van 6 flessen. Voor als je een keertje geen alcohol drinkt een prima alternatief. Gedealcoholiseerde wijn van riesling en gewurztraminer.

Van alle bovenstaande wijnen zijn nog een beperkt aantal doosjes beschikbaar. Wacht dus niet te lang met bestellen want op is op!


Wijnjaar 2022

Ieder wijnjaar heeft weer zijn eigen verhaal. Zo nat als het in 2021 was, zo droog en warm was het vorig jaar in de Duitse wijngaarden. Het gebrek aan water tijdens de hete zomer resulteerde op verschillende plaatsen tot uitdroging van de bodem en hittestress. Met name voor de jonge aanplant zorgde dit voor de nodige problemen. Winzer die met regelmaat in de wijngaard gesnoeid hebben, wisten op deze manier de druivenstokken te ontlasten. Zij hebben hierdoor zeer gezonde druiven kunnen oogsten. Voordeel was wel dat men door de droogte weinig last van schimmelvorming had.

Uiteindelijk kwam de regen, veel regen. Maar precies het verkeerde moment. Net voor en tijdens de de oogst in september. De nagenoeg volgroeide druiven zogen zich voor met regenwater. Dit ging ten koste van het mostgewicht (suikergehalte) van de druiven. Er moest dus zo snel mogelijk worden geoogst. In verschillende wijngebieden heeft men zodoende in de stromende regen moeten oogsten. Op steile hellingen is dat natuurlijk niet wenselijk en van tijd tot tijd erg gevaarlijk.

Uiteindelijk zijn de wijnboeren uit de diverse wijngebieden positief gestemd over het druivenmateriaal en wachten geduldig af op het resultaat. Verwacht wordt dat 2022 een mooi jaar wordt voor de zogenaamde “Burgundersorten” en met name de rode varianten

De eerste wijn uit 2022 is inmiddels binnen en dat belooft al heel wat. Een heerlijke kruidige  grauburgunder van weingut Neuspergerhof uit de Pfalz. Biologisch, vegan en zeer de moeite waard om te proberen.

Neuspergerhof Grauburgunder Kalkmergel 2022, bio en vegan a €11,50