Wijnbericht DokterMaler

Welkom bij het wijnbericht van DokterMaler.

Deze keer hebben we aandacht voor “de Duitse wijn van de toekomst”, de spätburgunder. Ook komt onze wildwijn aan bod en niet te vergeten de geweldige prestatie van onze vrienden van Weingut Bretz met het behalen van de titel “Winzer des Jahres” !

Het spätburgunder herfstpakket

Op het gebied van rode wijn verschuift langzaam de trend naar de wat elegantere wijnen. Dus minder tannine en minder alcohol. De Duitse spätburgunder, in Frankrijk pinot noir genoemd, is hier een uitstekend voorbeeld van. Omdat er steeds meer goed opgeleide wijnboeren zijn is de kwaliteit van deze wijn de laatste jaren enorm toegenomen. Ook de klimaatverandering speelt hierin een grote rol. In Duitsland neemt spätburgunder, naast riesling, een steeds prominentere plaats in. Op dit moment worden er spätburgunders gemaakt van wereldklasse die niet onderdoen voor de topwijnen uit de Franse Bourgogne. Daarbij zijn de wat betere Franse exemplaren erg prijzig, als ze al voorhanden zijn.

In dit pakket de Guts- en Ortswein van Scheu, Brüder dr. Becker en Schlumberger. Zes verschillende spätburgunder wijnen uit de Pfalz, Rheinhessen en Baden.     Gutswein is als het ware de instapwijn van het huis. Ortswein is wijn uit één bepaalde gemeente en één stapje hoger in kwaliteit dan de gutswein. Juist in deze klasse wijnen onderscheidt zich een goede wijnboer, wat deze drie Winzer uitstekend gelukt is. 

Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de wijn van de toekomst uit Duitsland!

Dit pakket is te bestellen met zes of met 12 flessen. Klik op de onderstaande link voor jouw keuze.

Spätburgunder Herfstpakket ( 6 flessen)            van € 73,35 voor €67,50          (excl. €5,80 verzending)

Spätburgunder Herfstpakket (12 flessen)           van €146,70 voor €135.–         (incl. €5,80 verzending)

 

Onze wildwijn

Op 15 oktober opent jaarlijks het wildseizoen. Hier in het oosten is dat tevens de start van “Wild eten in de Achterhoek”. Een groot aantal Achterhoekse restaurants doen hier aan mee en ieder jaar worden er op hoog niveau de mooiste wildgerechten samengesteld. Veel restaurateurs jagen zelf of hebben goede connecties met jagers. Zo kan men garanderen dat er ook echt Achterhoeks wild geserveerd wordt. Dit geldt overigens niet voor hert en wild zwijn, die leven hier niet in het wild. Veelal komt dit vlees uit Duitsland. Helaas gaat dit culinaire feestje dit jaar niet door. Uitgerekend op 13 oktober, net voor het jachtseizoen geopend werd, ging er een streep door de rekening. Ik hoop dat het culinaire wildseizoen dit jaar met een paar maanden wordt verlengd en dat iedereen de schade in januari en februari weer inhaalt. Tot die tijd zit er niets anders op om zelf bij de poelier een stukje ree, hert, haas of fazant te kopen en dit met zorg te bereiden.

Wild is in mijn ogen het eerlijkste stukje vlees dat er is, en bij een eerlijk stuk vlees hoort een (h)eerlijke wijn. Onze wildwijn is dit jaar de Forster Frühburgunder Johannisberg 2016. Een 100% biologische wijn en ook nog eens vegan, hoewel dit enigszins botst met het thema wildwijn. De frühburgunder is een mutatie van de Duitse spätburgunder en is zo’n twee weken eerder rijp. Hij komt met name voor in de wat noordelijker gelegen gebieden zoals de Ahr en Rheinhessen. Het is een lastig te verbouwen druif en de opbrengsten zijn vaak laag. Je ziet deze soort dan ook voornamelijk bij door passie gedreven wijnboeren. Bij de frühburgunder spreekt men soms dan ook gekscherend van druiven zoeken in plaats van druiven oogsten.

Deze frühburgunder blinkt uit in zijn kracht en kruidigheid. Door zijn leeftijd is het fruit niet meer prominent aanwezig en maakt plaats voor wat rijpere nuances zoals tabak, kruidkoek en een vleugje leer. Kortom een prachtige complexe wijn met een goede balans die uitstekend combineert met een stukje reerug of hertenbiefstuk en ook zeker niet overheerst.

Forster Frühburgunder Johannisberg 2016                     Nu voor €17,50

 

Weingut Bretz  “Winzer des Jahres 2020”

Weingut Bretz is vorige week uitgeroepen tot wijnboer van het jaar door het DLG. Dit is voor het bijna 300 jaar oude familiebedrijf een enorme opsteker en ze zijn er dan ook terecht erg trots op. De laatste keer dat we in Bechtoltsheim op werkbezoek waren stonden we versteld van de enorme gastvrijheid van deze familie. In drie grote drukke proeflokalen kon iedereen kosteloos proeven wat men wilde. Harrald Bretz verzorgde er rondleidingen en regelde ondertussen voor diverse mensen onderdak in de buurt. Iedereen werd in de watten gelegd en naarmate de tijd vorderde werd het steeds gezelliger en rumoeriger. Uiteindelijk ging iedereen met een auto vol wijn weer huiswaarts. Een prachtig voorbeeld van een marketingformule die zichtbaar zijn vruchten afwerpt.

Een aantal weken geleden hebben we de Proefdoos Bretz aangeboden. We vinden dit een prima gelegenheid om dit mooie pakket nogmaals onder de aandacht te brengen. Daarnaast zijn er de laatste maand twee nieuwe wijnen van Bretz aan ons assortiment toegevoegd.

Proefdoos Bretz                           Nu voor € 115,20

 

 

Bretz Primerus 2020                     Nu voor €6,95

De Duitse Beaujaulais primeur! Een jonge rode wijn gemaakt van dornfelder. Licht fruitig en vooral erg soepel. Ongecompliceerd met een zoetje. Licht gekoeld drinken.

Bretz Kerner Kabinett Feinherb 2019              Nu voor €6,75

Een heerlijke kruidige witte wijn van een typisch Duitse druif. Kruidig, mineraal, milde zuren en een klein restzoetje. Een heerlijke toegankelijke wijn voor alledag.

Winzer des Jahres 2020 !         Weingut Bretz