De geest in de fles!

Welkom bij ons wijnbericht,

Deze keer staat het wereldberoemde “wijnziekenhuis” uit Würzburg centraal. Tot 16 april zullen we naast een aantal mooie proefpakketten wekelijks één van de prachtige wijnen van Bürgerspital bespreken en aanbieden met een mooie korting.


Stein Wein

In dit geval gaat het niet over een sprookje van de gebroeders Grimm, maar over ons nieuwe wijngoed van de maand. Bürgerspital zum heiligen Geist uit Würzburg in de Franken. De geschiedenis van dit eeuwenoude wijnbedrijf mag op zichzelf ook een sprookje genoemd worden. Nadat Johannes von Steren terugkeerde van zijn pelgrimstocht uit Rome besloot hij in 1316, dus meer dan 700 jaar geleden, een stichting op te richten voor hulpbehoevende en zieke burgers naar Italiaans voorbeeld. Johannes von Steren was raadslid van Stadt Würzburg en het Spital werd deels door de gemeente gefinancierd. Het andere deel kwam van opbrengsten uit de wijnbouw, tot op de dag van vandaag. Aan de oevers van de Main ligt de wereldberoemde wijngaard Würzburger Stein, een zogenaamde Einzellage van meer dan 30 hectare. Door de gunstige ligging op een zuidhelling en de ondergrond van schelpkalk werden hier destijds al de mooiste wijnen van de omgeving verbouwd en in de de loop der jaren werd de Stein Wein wereldberoemd. De populariteit van deze wijnen zorgde ervoor dat wijnboeren uit de wijde omgeving hun wijn ook onder de noemer Stein Wein gingen verkopen, met als gevolg dat er veel wijn van inferieure kwaliteit onder deze naam in omloop was. Dit tot groot ongenoegen van het Bürgerspital en de gemeenteraad van Würzburg. Gezamenlijk heeft men toen in 1726 besloten dat de wijn van de Würzburger Stein voortaan afgevuld moest worden in een speciale fles, de Bocksbeutel.

De Würzburger Stein

Over de naam Bocksbeutel doen meerdere verhalen de ronde. Sommigen beweren dat deze is afgeleid van de vorm van het scrotum van een bok. Anderen zeggen dat het een verbastering van het middeleeuwse woord booksbudel is, een soort leren tas waar men destijds zang en gebedsboeken in vervoerde. Inmiddels is de iconische buikfles het symbool voor de zogenaamde Frankenwein en geniet als zodanig ook een beschermde status.

Vandaag de dag is het Bürgerspital naast het wijnbedrijf nog steeds als sociaal bewogen stichting actief in de ouderenzorg. De kelder en het wijnbedrijf bevinden zich nog op exact dezelfde plaats als 707 jaar geleden. In deze kelder ligt, naar men zegt, de oudste fles wijn ter wereld. Een fles Stein Wein uit 1546. Jarenlang was het bedrijf een soort van slapende reus, maar sinds de komst van bedrijfsleider Robert Haller in 2007 is deze reus weer klaarwakker. Inmiddels behoren de wijnen van Bürgerspital weer tot de beste van Franken en Duitsland en krijgen wereldwijd veel lof en goede beoordelingen van wijnadepten als James Suckling, Stuart Pigot en Janice Robbertson.

Sinds 2017 zijn wij als Dokter Maler exclusief importeur voor Nederland van dit prachtige bedrijf. Iets waar we tot op de dag van vandaag nog steeds erg trots op zijn. Vandaar dat we tot 16 april Bürgerspital weer eens goed in de schijnwerpers willen zetten. We hebbende ook een aantal mooie pakketten samengesteld van deze heerlijke Frankenwijnen. Daarnaast zullen we wekelijks één wijn van Bürgerspital bespreken en aanbieden met een mooie korting.


Silvaner pakket Bürgerspital   (zes flessen) nu van €102,30 voor €95,00 (gratis verzending)


Bürgerspital Ortswein Bocksbeutel Pakket van €76 voor €68,90 (vul je bestelling aan tot €95 en betaal geen verzendkosten)


Vinibio Amsterdam

Aanstaande maandag 13 maart van 13.00 tot 18.00 vind de 10e editie van vinibio plaats in het van der Valk hotel in Amsterdam. Een prachtige proeverij met uitsluitend biologische wijnen uit heel de wereld. Samen met een aantal producenten en tal van importeurs zijn wij als Dokter Maler ook van de partij met een aantal heerlijke Duitse biologische wijnen. Kom je ook?