Uitnodiging. Proeven in de wijngaard!Uitnodiging jaarlijkse wijnproeverij 

Na de geweldig geslaagde dag vorig jaar hebben we de koppen weer bij elkaar gestoken om dit jaar wederom een mooie dag te organiseren met heerlijke wijnen, lekkere hapjes, een prachtige locatie, goed gezelschap en hopelijk mooi weer. Onze proeverij vindt plaats op: 

Zondagmiddag 3 september 2023 van 14.00-17.00 uur

Hof Detharding Varsseveldseweg 70a 7135 JA Harreveld

Dit jaar komen er maar liefst twee Duitse wijnboeren hun wijnen presenteren. Daarnaast zal er extra aandacht zijn voor het fenomeen wijn/spijs.

Wijn en lekker eten zijn tenslotte onlosmakelijk met elkaar verbonden.

 

De entree voor deze proeverij inclusief wijn/spijs avontuur bedraagt €12,50

 

Neem gerust je (wijn)vrienden mee!  Stuur svp een e-mail naar  en vermeld met hoeveel mensen je komt.

Kom je met het openbaar vervoer? Maak dan gebruik van onze wijn-taxi. Meer informatie hierover vind je in het onderstaand bericht

 

 

 Wijn en Spijs met chef-kok Marcel Stronks

Bij smaak werkt het vaak net als kleur. Een opzichzelfstaande kleur begint vaak te leven door er een andere kleur naast te zetten. Ga je dit variëren, dan zul je zien dat de betreffende kleur bij iedere verschillende combinatie anders lijkt. Bij wijn en spijs werkt dit precies zo. Een wijn die aanvankelijk niet interessant lijkt kan perfect zijn bij een bepaald gerecht en andersom. Speciaal om dit boeiende thema aan te stippen hebben we chefkok Marcel Stronks benaderd om je dit op 3 september te laten ervaren. Hij zal je door middel van een aantal gerechtjes wegwijs maken in de wondere wereld van wijn en spijs.

Marcel was chefkok, gastheer en eigenaar van restaurant de Smidse in Aalten, één van de beste restaurants in de omgeving. Momenteel werkt hij als fine-dining kok op locatie.

Omdat we het programma dit jaar hebben uitgebreid met het thema wijn/spijs vragen we dit jaar €12,50 entree

 


Ontmoet de Wijnboer

Langzaam maar zeker begint onze jaarlijkse proeverij steeds meer op een klein wijnfestival te lijken, en ook dit jaar belooft het weer een prachtig evenement te worden. Superblij zijn we met de komst van Gundolph Laquai en Rainer en Anette Wachtstetter. Twee totaal verschillende ‘Weingüter” uit Duitsland.

 

Weingut Laquai

 

De broers Gundolf en Gilbert Laquai zijn samen verantwoordelijk voor hun 22 ha. grote Weingut in Lorch, in het westen van de Rheingau. De wijngaarden staan op bodems van leisteen, leisteen met löss en kwartsiet, die allen hun eigen invloed op de wijn hebben. De nadruk bij Laquai ligt op riesling wijnen, maar ook hun rode wijnen overtuigen zeer. Hun wijnen staan voor heldere, met precisie gemaakte wijnen. Laquai heeft in Eichelmann, de Duitse wijnbijbel, drie sterren, wat staat voor zeer goed wijngoed.

Het Rheingau gebergte is een uitloper van de Taunus en dwingt de Rijn om een stuk van oost naar west te stromen. De zuidelijke hellingen van het Rheingau gebied krijgen dus veel zon en zijn geologisch zeer gevarieerd: leisteen, kwartsiet, kiezel, mergel, kalk en klei. De Rheingau is het thuisland van de riesling en rondom Assmannshausen van de spätburgunder. In Geisenheim is de beroemde wijnbouwhogeschool gevestigd. De spätlese, de late pluk, is een uitvinding die in de Rheingau gedaan werd. Al in 1774 werd de eerste spätlese gemaakt.


Weingut wachtstetter

Rainer Wachtstetter heeft samen met zijn vrouw Anette sinds 1987 met groot succes het roer van het wijngoed in handen. Wachtstetter is uitgegroeid tot een van de beste Duitse producenten van prachtige kwaliteitswijnen. De nadruk ligt op klassieke rode druivensoorten uit Württemberg zoals lemberger en trollinger. Wachtstetter is sinds 2009 lid van de gerenommeerde VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) en heeft maar liefst 4 van de 5 sterren in Eichelmann, de Duitse wijnbijbel.

De muskattrollinger, trollinger en lemberger druif zijn alle drie Württembergse specialiteiten en relatief onbekend. Er worden krachtige rode of fruitige rosé wijnen van gemaakt.

Onder Duitslands grote wijngebieden neemt Württemberg qua omvang plaats vier in. Met een aandeel van ruim 70 procent domineren hier blauwe druivenrassen. De bekendste rode wijn uit het ‘Ländle՚ is de Trollinger. Men noemt deze makkelijk drinkbare wijn wel de nationale drank van de Württembergers. Württemberg ligt in het zuiden van Duitsland. Het klimaat is hier wat warmer dan in de noordelijke streken waardoor de wijnen een wat ander karakter hebben. Vaak wat mildere zuren dan bijv. rond de Moezel of de Ahr. De wijnen zijn hierdoor heel toegankelijk.


De Wijntaxi,

Tijdens de laatste twee edities van onze jaarlijkse proeverij is ons opgevallen dat er steeds meer wijnliefhebbers uit het hele land de moeite hadden genomen om speciaal voor DokterMaler naar de mooie Achterhoek af te reizen. Sommigen hadden er zelfs een weekend-trip van gemaakt. Wij zijn natuurlijk enorm verguld met deze aandacht en doen ons best om er dit jaar wederom een onvergetelijk dag van te maken. We kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt om dit hele stuk met de auto rijden en hebben daarom onze wijn-taxi in het leven geroepen.

Kom je met het openbaar vervoer naar station Lichtenvoorde-Groenlo, dan brengen wij je naar de wijngaard. We brengen je uiteraard ook weer terug naar het station. Stuur minimaal een uur van te voren een email naar  of bel met 0655704568 en laat even weten hoe laat jouw trein arriveert. Wij pikken je dan op met onze wijntaxi.

Als je hiervan gebruik wilt maken geef dat dan aan tijdens het aanmelden van de proeverij (ook het aantal personen). Dan weten we waar we rekening mee moeten houden.


We hopen je van harte op 3 september te mogen begroeten.

Tot zondag 3 september!    

 Jaap en Mark

 

P.s: vergeet je niet aan te melden op  (ook graag het aantal mensen)