Aan de weg timmeren

Welkom bij ons wijnbericht,

In deze editie een gloednieuwe wijnboer van de maand met een indrukwekkende reportage en video, de aankondiging van een proeverij in ‘t Nieuwe Diekhuus en nog meer landelijke bekendheid voor Johannes Gröhl.


Hamersma tipt Gröhl,

Johannes Gröhl blijft maar aan de weg timmeren in Nederland. Een week voor kerst, precies drie maanden geleden, beschreef Onno Kleijn in zijn column in de Volkskant de Gröhl Spätburgunder. Veel liefhebbers hebben toen kennis gemaakt met de wijnen van Gröhl, en afgaande op de reacties was dit een groot succes. Ook onze andere grote Nederlandse wijnschrijver Harold Hamersma was onder de indruk en tipt vandaag in de Wegener kranten de Gröhl Scheurebe bij “Pangsit Udang”, een Indisch gerecht. Een uitstekende keuze vinden wij! Deze aromatische frisse wijn is de ideale begeleider bij tal van oosterse en spicy gerechten. Daarnaast is het een uitstekende voorjaarswijn voor als dadelijk de lente eindelijk losbarst.

Probeer ook Gröhl Sauvignon Blanc trocken 2022 of de Gröhl Sinnes Rausch Rosé trocken 2022 ,beide ook heerlijke voorjaarswijnen.

Probeer deze wijn ook eens bij asperges. Een spannende en verrassende combinatie!

Gröhl Scheurebe trocken 2022   €10.90


Lukas Sermann wijnboer van de maand

De maand is al halverwege, dus staat Lukas Sermann uit de Ahr tot half april bij ons in de schijnwerpers als wijnboer van de maand. Op zoek naar nieuwe wijnen in de Ahr kregen we uitgerekend van topbedrijf Meyer Näkel de tip om eens te gaan proeven bij Lukas Sermann uit Althenahr. Na kennis te hebben gemaakt met Lukas en zijn wijnen waren we meer dan overtuigd. Prachtige Ahr-Typische wijnen met veel diepte,extractie en een duidelijke eigen signatuur. Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat Lukas nog steeds niet heeft afgehaakt. Toen hij in 2019 het familiebedrijf overnam kwam corona om de hoek kijken. De wijnbar van het wijngoed en de afzet naar de horeca kwamen volledig stil te liggen. Met veel pijn en moeite is hij deze periode doorgekomen. Toen het in 2021 eindelijk weer wat begon te normaliseren sloeg het noodlot toe. In de nacht van 14 op 15 juli werd het Ahrdal getroffen door een allesverwoestende overstroming. Meer dan 100 doden, vele gewonden en daklozen en een complete ravage. Complete dorpen zijn volledig verwoest door een normaalgesproken rustig kabbelend riviertje waar vissers in de zomer met waadbroeken staan te vliegvissen. Het huis, de wijnmakerij en de wijnbar van de familie Sermann waren ook compleet verwoest. Het enige geluk was dat de wijnbergen voor het grootste deel nog intact waren. Er kon uiteindelijk zeer provisorisch, en met man en macht nog worden geoogst. Toen wij eind 2023 bij Sermann op bezoek waren waren het huis en de wijnbar volledig gerenoveerd en stond er een compleet nieuwe hal voor het wijnbedrijf. Dit alles pal naast de Ahr! De saamhorigheid onder de wijnboeren van het Ahrdal is sinds de ramp enorm gegroeid. Vandaar dat we van Meyer Näkel de tip kregen om eens bij Lukas op bezoek te gaan.

Klik op de onderstaande link en ervaar het aangrijpende verhaal van Lukas. Vergeet vooral niet de video te bekijken.

Reportage Lukas Sermann 


Natuurlijk gaat het uiteindelijk om de wijn en deze is in onze ogen subliem. In eerste instantie hebben we vier wijnen van Lukas aan ons portfolio toegevoegd, maar dat zouden er de komende tijd nog wel eens wat meer kunnen worden.

Sermann Bellabianca Spätburgunder blanc de noir 2022

Prachtige complexe “witte” Spätburgunder blanc de noir. Wat gekonfijt rood fruit, romig, milde zuren en een enorme zachtheid in de afdronk. Prachtig bij onder andere coquilles en langoustine, maar ook bij gerechten met een wat romig karakter


Sermann Spätburgunder 2022

De basis Spätburgunder van Lukas. Prachtige wijn met veel rood fruit, aardse tonen en een duidelijke structuur. Jong, maar nu al zeer goed. Vooral bij lichte vleesgerechten, pasta met rode saus of vegetarische schotels met paddestoelen en parmezaanse kaas.


Sermann Dernauer Marienthaler Frühburgunder 2022

Elegantie ten top. Fruhburgunder zoals wij hem graag proeven. Zacht, complex, mooi geïntegreerd rood fruit en ondanks zijn lage alcohol een enorme extractie. Mooi bij verfijnde gerechten met zwezerik, lamsrug of truffels, maar ook solo is deze wijn van harte aan te bevelen.


Sermann Dernauer Schieferlay Ritter Spätburgunder 2021

Eén van de topwijnen van het wijngoed uit het voor de Ahr zo bewogen jaar 2021. Spätburgunder van GG niveau! Deze wijn kan zich meten met de beste Spätburgunders uit de regio! Kruidig, rijpe kers, licht aards, elegant maar toch krachtig met een enorme afdronk. Kortom een feestje! Gastronomisch breed inzetbaar bij allerhande delicate gerechten zoals bijvoorbeeld reerug, kalfsvlees of lamsrack uit de oven.Vergeleken met andere topwijnen uit de Ahr heeft deze wijn een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.


Natuurlijk hebben we ook deze keer een pakket samengesteld om kennis te maken met de indrukwekkende wijnen van Lukas Sermann

Kennismakingspakket Weingut Sermann   nu van €103,35  voor €95 (gratis verzending)


Proeverij Duitse wijn in toprestaurant “t nieuwe Diekhuus”

Al in de middeleeuwen werd er in Nederland volop Duitse wijn gedronken. Deze kwam op vlotten en later op schepen via de Rijn en IJsel ons land binnen. Hoe mooi is het om dan een proeverij te mogen organiseren over Duitse wijn pal aan de IJsel met op de achtergrond het uitzicht op Deventer. Een stad waar in een ver verleden al vele vaten Duitse wijn voorbij zijn gekomen en verhandeld.

Op donderdag 21 maart organiseert ‘t nieuwe Diekhuus in samenwerking met DokterMaler een interessante proeverij. We gaan de diepte in met uitsluitend Duitse wijn met daarbij een aantal kleine versnaperingen. Het beloofd een interessante proeverij te worden en we hopen de gasten te verrassen met de enorme veelzijdigheid van Duitse wijn.

Wil je hier graag bij zijn? Meld je dan aan op  of bel 0571-273968  (er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar)

Waar: ‘t Nieuwe Diekhuus  (Terwolde/Deventer)

Wanneer: 21 maart  van 19.00uur tot ca.21.00 uur

Kosten: €45 per persoon